Pe ce dată este Sfântul Gheorghe în 2023? Vezi când are loc sărbătoarea marelui mucenic.
Când este Sfântul Gheorghe în 2023? Vezi pe ce dată se sărbătorește Sfântul Gheorghe în Biserica Creștin Ortodoxă.
Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, care mai este numit şi „purtătorul de biruință”, este sărbătorit în fiecare an la data de 23 aprilie. În calendar, sărbătoarea este marcată cu cruce roșie, iar în toate bisericile ortodoxe se săvârșește Sfânta Liturghie.
Românii au o mare evlavie față de Sfântul Gheorghe. Multe biserici din ţară poartă hramul Sf Gheorghe, iar o mulțime de femei şi bărbaţi îi poartă numele.
De asemenea si multe orașe din țară. Al treilea braț al Dunării, în Deltă, se numește Brațul Sfântului Gheorghe.
În prezent, Sf. Gheorghe este considerat ca fiind ocrotitorul Forțelor Terestre Române.
La sărbătoarea Sfântului Gheorghe, gospodarii pun la porţile caselor crenguțe de fag, brazde cu iarbă verde sau smocuri de iarbă în stâlpii de susținere ai porților. Tradiția spune că Sf. Gheorghe va veni şi îşi va lega calul de poartă, iar calul va paște din iarba pusă la stâlpii gardului.
Ramurile verzi erau păstrate peste an pentru a fi folosite drept leacuri împotrivă bolilor. Ele erau puse și în hrană animalelor, în credința că acestea vor fi protejate de puterea duhurilor rele.
Obiceiul de a pune crenguțe de fag și iarbă verde la porți are o dublă semnificație. Pe de o parte, simbolizează venirea primăverii, verdele reprezentând renașterea naturii și trezirea la viață a vegetației. Pe de altă parte, crenguțelor cu muguri le sunt asociate puteri nebănuite de ocrotire a pășunilor și fânețelor împotriva duhurilor rele.
În tradiţia populară se spune că de Sf. Gheorghe se pot descoperi comorile pământului, cu condiția ca cel care le caută să nu spună nimănui despre asta.
Se spune că Sfântul Gheorghe este protectorul ciobanilor și i se acordă astfel o atenție sporită prin ritualuri speciale. Un astfel de ritual cere ca, în seara de ajun a Sfântului Gheorghe, ușile și ferestrele de la grajduri să fie unse cu usturoi, iar vitele să se afume cu tămâie. În fața ușilor se pune peste noapte o greblă cu dinții în sus pentru a alunga strigoii și duhurile rele, potrivit traditii-superstitii.ro.
Sfântul Gheorghe 2023. Tradiții, obiceiuri – Mesaje și urări
Sfântul Gheorghe 2023. Acatist
Condac 1:
Multnevoitorului al lui Hristos Marelui Mucenic Gheorghe, acum toți din suflet să-i cântăm, lăudându-l pe el în sfințitele locașuri, ca pe un preastrălucit mare soare al mucenicilor; și ca unui apărător al credincioșilor și ajutător, cu credință să-i cântăm: Bucură-te, purtătorule de biruință, mare mucenice Gheorghe!
Icos 1:
Înger întru nevoință cu adevărat te-ai arătat, purtătorule de biruință al lui Hristos Gheorghe; că materialnic și cu trup fiind, vitejește pentru credință ca un nematerialnic și fără de trup te-ai nevoit; pentru aceasta zicem ție unele ca acestea:
Bucură-te, că te-ai arătat fire mai presus de fire;
Bucură-te, că te-ai arătat materie mai presus de materie;
Bucură-te, tânărule, veselule și preafrumosule;
Bucură-te, începătorule de nevoință al lui Hristos preaalesule;
Bucură-te, înger întrupat, care covârșești pe cei muritori;
Bucură-te, lumescule om, mai presus de lume cu mintea;
Bucură-te, că întru nevoință în chipul soarelui te-ai arătat;
Bucură-te, că, după fel, ca un înger te-ai înfățișat;
Bucură-te, adevărata lucrare a darului;
Bucură-te, curată nelucrare a firii;
Bucură-te, prin care credința s-a înălțat;
Bucură-te, prin care rătăcirea s-a stricat;
Bucură-te, purtătorule de biruință, Mare Mucenice Gheorghe!
Condac 2:
Vederile minții avându-le curățite, ai ales mai mult a pătimi pentru Ziditorul și împreună a muri cu El, decât a trăi și a avea câștigare vremelnică; pentru că ai dorit a te încununa cu cununa mucenicilor și a cânta Domnului: Aliluia!
Icos 2:
Gheorghe, de trei ori fericite, plugar al cinstirii de Dumnezeu te-ai arătat după numire; iar necinstirii dezrădăcinător, toată înșelăciunea idolilor din rădăcină smulgând-o. Pentru aceasta, vrednic ești a auzi de la toți acestea:
Bucură-te, semănătorul copacilor dreptei credințe;
Bucură-te, tăietorul neghinelor înșelăciunii;
Bucură-te, că ai smuls spinii idolilor;
Bucură-te, că ai semănat holda credinței;
Bucură-te, că pomi cu veselitoare roade ai adus lui Hristos;
Bucură-te, că pe mulți ai adus mântuiți lui Dumnezeu;
Bucură-te, purtătorule de grijă al sadurilor slujirii Treimii;
Bucură-te, tăietorul rădăcinilor credinței păgâne;
Bucură-te, cel ce ai arat pământul cel neroditor;
Bucură-te, cel ce l-ai arătat lui Dumnezeu roditor;
Bucură-te, prin care nedumnezeirea s-a pierdut;
Bucură-te, prin care cunoștința de Dumnezeu a răsărit;
Bucură-te, purtătorule de biruință, Mare Mucenice Gheorghe!
Condac 3:
Din înălțime putere primind, te-ai arătat viteaz oștean, nevoitorule, al nestricatului Împărat Iisus, de stricăciosul împărat netemându-te, ci, de Dumnezeu luminat fiind, Domnului cânți așa: Aliluia!
Icos 3:
Având, o, purtătorule de biruință, ca o mare pavăză credința lui Hristos în inimă, ca un leu râvnind, în mijlocul nevoinței bărbătește ai stat cu îndrăzneață cugetare. Pentru aceasta te binecuvântăm, zicând:
Bucură-te, începătorule de toată biruința al lui Dumnezeu;
Bucură-te, voievodule al lui Hristos;
Bucură-te, luptătorule nebiruit al credinței;
Bucură-te, de biruință purtătorule, mare nevoitorule al Duhului;
Bucură-te, prea tare David, care ai omorât pe Goliat;
Bucură-te, prea viteazule Samson, care ai biruit pe cei de alt neam;
Bucură-te, al dreptei credințe în lupte biruitorule;
Bucură-te, al relei credințe puternic cioplitorule;
Bucură-te, că ești îmbogățit cu inimă de fier;
Bucură-te, că te lauzi cu piept de diamant;
Bucură-te, viteazul Crucii cel biruitor;
Bucură-te, uriașul credincioșilor cel de cunună purtător;
Bucură-te, purtătorule de biruință, Mare Mucenice Gheorghe!
Sfântul Gheorghe este unul dintre cei mai venerați sfinți din istoria creștinismului. El este considerat unul dintre cei mai puternici intercesori în fața lui Dumnezeu și este venerat în multe țări și culturi de-a lungul timpului. În acest articol, vom explora tradițiile și practicile asociate cu Sfântul Gheorghe.
Sfântul Gheorghe este unul dintre cei mai populari sfinți ai creștinătății și este cunoscut pentru actele sale de curaj și pentru credința sa puternică în Dumnezeu. El este considerat unul dintre cei mai importanți sfinți militari și este venerat în special în țările ortodoxe, catolice și anglicane.
O tradiție populară asociată cu Sfântul Gheorghe este aceea de a-l sărbători în ziua sa de prăznuire, care este pe 23 aprilie. Această sărbătoare este cunoscută sub numele de Sfântul Gheorghe sau Ziua Sfântului Gheorghe și este sărbătorită în multe țări din întreaga lume. În această zi, oamenii participă la procesiuni și se adună în biserici pentru a-l sărbători pe sfânt.
În unele tradiții, Sfântul Gheorghe este considerat protectorul animalelor și al naturii. În acest sens, oamenii își aduc animalele la biserică în ziua sărbătorii sale pentru a fi binecuvântate. În multe părți ale lumii, oamenii organizează parade cu animale sau își decorează animalele cu panglici și flori pentru a sărbători ziua sfântului.
De asemenea, Sfântul Gheorghe este considerat protectorul călătorilor și al cavalerilor. În tradiția medievală, cavalerii îl considerau pe Sfântul Gheorghe ca fiind modelul lor și își alegeau numele sărbătoritului lor ca nume de luptă. În multe țări, călătorii poartă bijuterii cu imaginea sfântului sau își iau o icoană a sa cu ei în călătorii.
O altă tradiție populară este cea a „pâinii Sfântului Gheorghe”. Aceasta este o pâine specială care se face în ziua sărbătorii sale și care este decorată cu imaginea sfântului. În unele tradiții, pâinea este împărțită cu cei care au nevoie și se crede că poate aduce noroc și binecuvântări celor care o consumă.