Specialiștii avertizează că prețul pâinii s-ar putea dubla pe viitor. Scumpirile la energia electrică, la gaze, dar și la îngrășăminte vor avea ca efect scumpirea celor mai de bază produse.
O franzelă ar putea ajunge la prețul de 4 lei
Producătorii susțin că prețul unei franzele ar putea ajunge la 4 lei în viitorul apropiat, din cauza tuturor condițiilor socio-politice ale prezentului.
„Coșul zilnic va fi destul de afectat, energia pe burse a crescut, gazul s-a scumpit, contează foarte mult și costul de producție. Grâul s-a scumpit, energia s-a scumpit, gazele s-au scumpit, preţul îngrășămintelor a crescut cu 400% faţă de anul trecut, într-o perioadă destul de scurtă. România are nevoie anual de 3,1 milioane de tone de grâu şi secară”, a susținut producătorul de grâu Nicu Vasile la Antena 3, conform capital.ro.
Prețul grâului a explodat în ultima săptămână din cauza războiului din Ucraina. Prețul cerealelor este, în fiecare zi, mai mare, ajungând la un nou record la toate bursele internaționale. Spre exemplu, la Bursa din Chicago, prețul grâului a crescut cu 7,2%.
Prețul grâului din prezent este cea mai mare preț înregistrat din anul 2008, iar creșterea este cauzată de conflictul dintre Rusia și Ucraina care ridică semne de întrebare cu privire la posibilitatea de aprovizionare pe viitor.
Astfel, prețul grâului a crescut cu 40% din data de 24 februarie, de când a început conflictul dintre Rusia și Ucraina. Toate cerealele au un un preț mai mare: porumbul a înregistrat o creștere cu 2,7%, iar soia cu 2,05%.
Ucraina și Rusia exportă 30% din totalul de grâu
Cele două state aflate în conflict militar sunt responsabile pentru peste 30% din exporturile mondial cu grâu. În plus, aceste țări sunt exportatoare mondiale de orz, porumb și ulei de floarea-soarelui.
„Până când luptele din Ucraina nu se încheie, nu ne putem aştepta la reluarea exporturilor de grâu şi porumb din Ucraina şi Rusia”, a comunicat un trader pentru sursa citată.
În timp ce prețurile continuă să crească, grâul rusesc nu mai este o variantă pentru mulți comercianți, din cauza sancțiunilor aplicate Rusiei în urma conflictului militar, iar grâul unguresc nu mai poate fi exportat din cauza faptului că porturile sunt închise.
„Pe fondul cursei către alte resurse, există temeri că unele ţări vor introduce restricţii la export pentru a opri dispariţia propriilor lor provizii, iar unii mari importatori vor neapărat să cumpere cereale, de teamă că preţurile vor creşte şi mai mult”, declară specialiștii, conform sursei citate.
De asemenea, seceta pedologică înregistată în iarna anului 2022 nu avantajează deloc segmentul agriculturii. În România, specialiștii susțin că aproape jumătate din culturile de cereale sunt distruse din cauza lipsei de precipitații.