Ouă cu două galbenușuri. De ce sunt așa și ce înseamnă când găsești un astfel de ou

14.09.2020
Ouă cu două galbenușuri. De ce sunt așa și ce înseamnă când găsești un astfel de ou

Ouă cu două gălbenușuri apar destul de rar, însă sunt o supriză destul de plăcută, mai ales pentru că gălbenușul e partea cea mai gustoasă din ou. Iată ce înseamnă când întâlnești un ou cu dublu gălbenuș.

Ouă cu două gălbenușuri. Semn de noroc sau pură coincidență?

Desigur, în jurul gălbenușurilor duble s-au născut o mulțime de superstiții. În majoritatea  culturilor, dacă găsești ouă cu două gălbenușuri, te poți bucura, pentru că sunt aducătoare de noroc. Există totuși și zone, cum ar fi unele părți din Marea Britanie, unde un ou cu gălbenuș dublu e semn de moarte.

Caz unul la 11 miliarde: un ou cu 4 gălbenușuri

O femeie din Marea Britanie a avut parte de un moment neobișnuit când a spart un ou și a găsit în el 4 gălbenușuri.

Cei doi soți lucrează în industria agricolă, așa că au mai văzut ouă cu 2 sau 3 gălbenușuri, dar niciodată cu 4 gălbenușuri într-un singur ou. Ferma de ouă unde lucrează cei doi soți crește 16.000 de găini ce produc 14.000 de ouă zilnic.

Se pare că șansa de a găsi un astfel de ou e una la 11 miliarde.

“Tocmai ce ne-au venit cateva gaini tinere la ferma, si de obicei cele tinere sau cele foarte batrane fac oua mari. Din pacate, nu avem cum sa stim exact care e responsabila, ca sa ii multumim,” a declarat Emma Brooks, potrivit Daily Mail.

Dincolo de superstițiile populare, ouăle cu două gălbenușuri au și o explicație logică, științifică. Experții spun că oul cu două gălbenușuri apare la găinile tinere care abia au început să ouă. La aceste găini, încă nu este bine reglată producția homonală și ovulează prea repede. În timpul formării unui ou, deja apare încă un ovul, care se apropie de primul, fiind acoperite de aceeași coajă. Medicina veterinară mai consideră că această anomalie mai poate fi cauztă de o iritaţie nervoasă a glandelor pereţilor trompelor găinilor ouătoare. 

De cele mai multe ori, îți poți da seama dacă un ou are gălbenușul dublu dacă acesta are dimensiunile mai mari decât celelate ouă ale găinii respective. 

Ouă cu două gălbenușuri, un pericol pentru om? 

Cu toate acestea, consumul ouălor cu două gălbenușuri nu este deloc riscant pentru om! Din contră, este chiar mai sănătos să îl consumi, pentru că substanțele nutritive ale oului sunt concentrate în gălbenuș.

Astfel, vitamine A, D, E și K sunt în gălbenuș. De asemenea, se dublează cantitățile de proteine, calciu, fier, fosfor, zinc, vitamina B1, vitamina B6 si vitamina B12 si 89% vitamina B5 (acid pantotenic). Atenție, însă! În cazul acestor ouă cu două gălbenușuri, se dublează inclusiv grăsimile și lipidele, precum și caloriile. Pe când un gălbenuș obișnuit are aproximativ 55 de calorii, evident că un ou dublu va conține peste 110 calorii.

Revenind la superstiții, se mai spune că femeile care găsesc acest ou special (mai ales dacă asta se întâmplă de Paște) au șanse să rămână însărcinate, poate chiar cu gemeni. 

Gospodinele trebuie să fie atente dacă folosesc ouă în prăjituri. Un ou cu gălbenuș dublu s-ar putea să schimbe rețeta, dacă aceasta are gramaje fixe!  

Comentarii
  • MARIANA TASNEI spune:

    MULTUMIM FRUMOS!

  • Abraham Magdalena spune:

    La începuturile unei firme de găini ouătoare , cumpăram ouă de la un magazin, cu care aveau ei contract. Timp de câteva luni, absolut fiecare ou din cofrag avea 2 gălbenușuri. Demențial.

  • neaFane spune:

    Toti oamenii care traiesc (au trait) la sat stiu ca GALBENUSUL oului este hranitor. Galbenusul inseamna CARNEA viitorului pui, albusul inseamna PUFUL si PENELE puiului. E la mintea cocosului sa crezi ca oul cu mai mult de un galbenus este periculos pt. om.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *