Agromedia

Orașul din România unde se va deschide o nouă fabrică. Se vor face angajări masive

În orașul Brăila va fi construită o nouă fabrică destinată producției de echipamente pentru stocarea energiei, inclusiv baterii destinate vehiculelor electrice. Compania Tesla Energy Storage este noul investitor din România. Tesla va construi o fabrică de echipamente pentru stocarea energiei, inclusiv baterii pentru maşini electrice. Compania Tesla Energy Storage va investi 450 de milioane de lei.

Grupul cehesc Tesla a intrat în România prin înfiinţarea firmei Tesla Energy Storage în luna mai 2022, după cum Economica.net a anunţat, în exclusivitate, la acea vreme.

Tesla Energy Storage a fost înregistrată la Registrul Comerţului la 18 mai 2022. Firma activează în domeniul producţiei de acumulatori şi baterii şi e deţinută de Tesla Global SE din Cehia cu 75% din capitalul social şi de Marijnen Johannes Antonie Marinus – cu 25% din firmă.

Investiţia totală planificată de Tesla în România prin firma Tesla Energy Storage depăşeşte 450 de milioane de lei, potrivit informaţiilor obţinute de Economica.net de la Ministerul de Finanţe.

Tesla Energy Storage a cerut un ajutor de stat în valoare de peste 201 milioane de lei, în contextul investiţiei planificate în România. Iniţial, firma nu a primit ajutorul de stat solicitat, pentru că nu s-a încadrat în limita bugetului sesiunii organizate de Ministerul de Finanţe (MFP) în perioada 15 iunie – 26 iulie 2022.

La 8 decembrie 2022, MFP i-a aprobat companiei Tesla Energy Storage cererea pentru ajutor de stat în valoare de 40,8 milioane de euro, în contextul investiţiei asumate de peste 91 de milioane de euro în România, în baza HG 807 din 2014, conform informaţiilor obţinute de Economica.net de la MFP. Tesla şi-a asumat să creeze 130 de locuri de muncă în ţara noastră.

În ce constă investiţia pregătită de Tesla Energy Storage în România

Tesla va deschide o fabrică la Brăila, în cadrul parcului industrial din perimetrul al doilea al Zonei Libere Brăila. Construcţia fabricii începe în anul 2023. Fabrica Tesla Energy Storage din Brăila va produce baterii de stocare a energiei electrice, sisteme pentru zona rezidenţială, comercială și industrială, inclusiv baterii pentru maşini electrice, spunea Viorel Marian Dragomir, primarul municipiului Brăila, într-un mesaj publicat pe pagina sa de facebook la 7 septembrie 2022.

„Brăila este un oraș extrem de bine poziționat geografic, care are deschidere la Dunăre, într-o zonă care unește Muntenia, Moldova și Dobrogea. Pe lângă discuțiile purtate cu autoritățile locale, se vede o efervescență a investițiilor în Brăila. Brăila nu este un oraș lipsit de o viziune de dezvoltare pentru viitor. Vorbim despre proiecte importante, cum este podul de la Brăila, care va face legătura cu Dobrogea, vorbim despre drumul expres Brăila – Galați, despre investițiile din port. Pentru noi, pentru activitatea pe care o desfășurăm, conexiunile rutiere sunt importante. Avantajul competitiv este faptul că Brăila este un port maritim la Dunăre, fapt care ne ajută să aducem materia primă și, ulterior, să expediem mult mai ușor produsele realizate la fabrică. Producția noastră se adresează într-o proporție foarte mică pieței din România. Piața de desfacere a Tesla este o piață globală – Orientul Mijlociu, Africa, Asia sau Statele Unite. Acestea sunt câteva dintre argumente. Și Zona Liberă este un argument puternic pe care s-a mers, este un avantaj din punct de vedere al bussiness-ului”, au declarat oficialii Tesla Energy Storage, citaţi de primarul Brăilei.

Tesla Energy Storage este o subsidiară a grupului cehesc TESLA, specializată în echipamente energetice și va investi aproximativ 450 de milioane de lei în această unitate de producție.

Alegerea Brăilei pentru construcția fabricii a fost determinată de facilitățile oferite de Zona Liberă din oraș și de poziționarea geografică favorabilă. În cadrul acestei uzine, Tesla va produce baterii pentru stocarea energiei electrice destinate uzului rezidențial, comercial și industrial, precum și pentru vehiculele electrice.

În plus, compania anunță că va angaja și un director pentru această fabrică, având ca obiectiv generarea de venituri care să cumuleze o valoare de un miliard de euro.

Fabrica din Brăila va fi o investiție ecologică, fără utilizarea proceselor chimice, și va oferi inițial 200 de locuri de muncă, cu perspective de triplare în viitor. Potrivit primarului Marian Dragomir, această investiție va aduce tehnologii moderne în oraș și va contribui la crearea de locuri de muncă în industria viitorului.

Reprezentanții Tesla Energy Storage au argumentat că au ales Brăila pentru construcția fabricii pentru poziționarea geografică strategică a orașului, care are acces la Dunăre și pentru că se află într-o zonă de legătură între Muntenia, Moldova și Dobrogea.

De asemenea, au menționat și avantajele oferite de infrastructura rutieră, precum și de Zona Liberă din Brăila, care facilitează transportul materiilor prime și exportul produselor finite către piețele globale.

Compania a anunțat că a început deja căutarea unui director pentru noua fabrică din Brăila. Investiția totală planificată în România se ridică la peste 450 de milioane de lei.

Grupul ceh Tesla a făcut intrarea pe piața din România în luna mai a anului 2022. Mai exact, a fost înregistrată la Registrul Comerțului pe data de 18 mai 2022 și activează în domeniul producției de acumulatori și baterii.

„Pe lângă discuțiile purtate cu autoritățile locale, se vede o efervescență a investițiilor în Brăila. Brăila nu este un oraș lipsit de o viziune de dezvoltare pentru viitor. Vorbim despre proiecte importante, cum este podul de la Brăila, care va face legătura cu Dobrogea, vorbim despre drumul expres Brăila – Galați, despre investițiile din port. Pentru noi, pentru activitatea pe care o desfășurăm, conexiunile rutiere sunt importante. Avantajul competitiv este faptul că Brăila este un port maritim la Dunăre, fapt care ne ajută să aducem materia primă și, ulterior, să expediem mult mai ușor produsele realizate la fabrică.

Producția noastră se adresează într-o proporție foarte mică pieței din România. Piața de desfacere a Tesla este o piață globală – Orientul Mijlociu, Africa, Asia sau Statele Unite. Acestea sunt câteva dintre argumente. Și Zona Liberă este un argument puternic pe care s-a mers, este un avantaj din punct de vedere al bussiness-ului”, au declarat reprezentanții companiei Tesla Energy Storage, potrivit economica.net.

Cristiana Furtuna
Cu o experienta de peste 8 ani in mass-media, Cristiana Astefanoaiei lucreaza in presa online din 2015. Din timpul facultatii a profesat la o televiziune locala din Galati, luand interviuri, realizand stiri si emisiuni, iar la Bucuresti a descoperit redactia online revistateo.ro. Ulterior a fost project manager si redactor pentru mai multe website-uri. Experienta se concretizeaza in materialele Agromedia care aduc informatii utile cititorilor.

    You may also like

    Comments are closed.

    More in Agromedia