România este o țară foarte ofertantă pentru turism, în special datorită minunatelor peisaje, mânăstiri și localități care atrag prin specificul tradițional.
Dacă sunteți în căutare de locații pentru vara anului 2023, vă prezentăm câteva dintre cele mai speciale locuri din România.
Locații turistice România
Lacul Sfânta Ana
Județul Harghita este unul dintre cele mai speciale locuri din România. Aici puteți vizita lacul Sfânta Ana, singurul lac vulcanic din țară, aflat la aproape 1000 de metri altitudine. De asemenea, este o rezervație complexă naturală, geologică, floristică și faunistică.
În jurul acestui spațiu s-au creat, de-a lungul timpului, multe legende populare pe care localnicii sunt bucuroși să le împărtășească și cu turiștii. De asemenea, aceștia știu să spună prognoza meteo în funcție de un anume fenomen.
Accesul către lac se poate face cu mașina dinspre Bixad, localitate situată pe DN 12 în direcția Sfântu Gheorghe – Băile Tușnad – Miercurea Ciuc.
Tot în apropierea lacului puteți vedea și Tinovul Mohoș, aflat într-unul dintre craterele Masivului Ciomatu, un lac cu mușchi, plin de turbă care face ca apa să fie neagră.
Cazanele Dunării
Delta Dunării este una dintre cele mai mari atracții ale turismului românesc. Totuși, Cazanele Dunării, din județul Mehedinți, este o altă locație superbă. Făcând parte din Defileul Dunării, Cazanele Dunării se întind pe 9km.
De asemenea, în partea Cazanelor Mici puteți vedea și sculptura lui Decebal, în golful Mraconia. Tot în această zonă puteți vizita și două peșteri, Veterani și Ponicova.
Cascada Cailor
Situată în Munții Rodnei, în apropiere de stațiunea Borșa, Cascada Cailor face parte din Parcul Național Munții Rodnei, cea mai mare arie protejată din Carpații Orientali.
Aceasta este cea mai mare cascadă din România, datorită numeroaselor trepte în care curge apa. Cascada Cailor se află amplasată altitudinal la 1300 m, căderea de apă fiind de aproximativ 90 m.
Mocănița, ultima cale ferată forestieră cu abur din Europa
Mocănița
Întreaga zonă a Maramureșului este un loc pe care toată lumea trebuie să-l viziteze cel puțin o dată în viață. Una dintre atracțiile minunate ale zonei este Mocănița, ultima cale ferată forestieră cu abur din Europa, parte a patrimoniului UNESCO.
Puteți să faceți o plimbare cu Mocănița din luna mai până în octombrie (de luni pînă joi), din Vișeu de Sus până la stația Izvorul Boului, cu un popas la Paltin (km 21), pe o distanță de 46 km. Acest traseu durează aproximativ 6 ore.
Cimitirul Vesel
Dacă ați ajuns în Maramureș, atunci trebuie să vizitați și Cimitirul Vesel din Săpânța, un cimitir ajuns faimos în toată lumea datorită pietrelor funerare colorate și anecdotelor scrise pe acestea. Umorul negru susținea moștenirea și cultura dacică, sugerând că moartea poate fi tratată și altfel.
Defileul Bicaz
Așa cum Transfăgărășanul a ajuns un punct turistic de neratat în România, Defileul Bicaz este un alt drum demn de a fi vizitat. Acesta face legătura dintre Moldova și Transilvania, permițând accesul la Lacul Roșu.
Pe drum vă veți afla printre canioane abrupte și râpe cu roci calcaroase înalte de 300m, având ca priveliște Munții Ceahlău.
Tot în această zonă puteți vizita și Lacul Roșu, lac de baraj natural format de un cutremur în 1838. Oamenii vin să viziteze lacul atât pentru peisajul deosebit, cât și pentru cure de sănătate, în special pentru a trata epuizarea fizică și mentală, insomnia și anxietatea, fiind un loc unic în România.