În ultimii ani, Garda de Mediu a impus multe reguli pentru a se asigura că oamenii fac tot posibilul să polueze cât mai puțin. O astfel de regulă ar putea duce la amenzi uriașe pentru românii care locuiesc la curte și care, atunci când fac curat, nu au grijă să se încadreze în termenii bine definiți de autorități.
Amenzi mari pentru arderea frunzelor
Este vorba despre deșeurile naturale care se strâng în curte după curățenia generală. Deșeurile trebuie colectate selectiv, iar românii nu mai au voie să dea foc frunzelor și crenguțelor strânse. Deși legea a intrat deja în vigoare de doi ani, mulți români continuă să ardă frunze și alte materiale, însă autoritățile au început să-i sancționeze în consecință.
Persoanele fizice care nu respectă legea pot primi sancțiuni cuprinse între 400 și 800 de lei, iar persoanele juridice riscă amenzi usturătoare cuprinse între 10.000 și 20.000 de lei.
Amenzile nu se aplică doar pentru focurile aprinse pe spațiul public, dar și pe spațiul privat. Așadar, proprietarul nu are voie să aprindă focul pe terenul propriu.
România este codașă atunci când vine vorba de reciclare
Conform ultimelor statistici, în România se reciclează doar 15% din totalul deșeurilor municipale. Acest procentaj este extrem de mic în comparație cu alte state europene. Conform normelor UE, procentajul trebuie să ajungă până la 55% până în anul 2025.
Astfel, legi noi precum cea a compostului obligă românii să își schimbe modul de acționare atunci când vine vorba despre resturile vegetale, fiind încurajați să le transforme în compost. Arderea frunzelor sau a vreascurilor este complet interzisă.
Nici resturile alimentare nu mai pot fi aruncate la gunoi, conform noilor reglementări care încurajează românii să composteze resturile legumelor și fructelor chiar dacă locuiesc la bloc.
Din păcate, autoritățile încă nu au pus la dispoziție infrastructura acestui proiect, deșeurile nefiind colectate selectiv. Mai mult, există foarte puține instalații de compostare în România.