AgromediaDescoperă

O plantă binecuvântată de Dumnezeu. Proprietățile vindecătoare ale salviei

O plantă binecuvântată de Dumnezeu. Proprietățile vindecatoare ale salviei
O plantă binecuvântată de Dumnezeu. Proprietățile vindecatoare ale salviei

Salvia este o plantă folosită încă din Antichitate ca remediu natural. Aceasta provine din regiunile mediteraneene, iar frunzele sale sunt folosite atât în medicina naturistă, cât și în industria culinară.

Numele plantei provine din latinescul „salvere” care înseamnă a vindeca. Frunzele sale au o aromă deosebită, fiind folosite în efectuarea infuziilor, în special pentru tratarea anumitor afecțiuni asemenea bronșitei, reumatismului, ulcerului sau chiar depresiei.

Salvie – valori nutriționale

În salvie, regăsim:

  • vitamina A, B, C, K
  • uleiuri volatile
  • flavonoizi
  • acizi fenolici.

Salvia are efecte antiinflamatoare, ajutând la lupta împotriva radicalilor liberi și inflamațiilor din organism, prevenind, astfel, deteriorarea celulelor.

Ceaiul de salvie este adesea folosit în tratarea răcelilor și durerilor în gât, reducând producția de mucus datorită proprietăților astringente. Mai mult, efectele antimicrobiene luptă contra infecțiilor bacteriene și virale.

Salvia este utilizată și pentru a îmbunătăți nivelul zahărului din sânge, prevenind apariția diabetului de tip 2. De asemenea, ultimele studii demonstrează că salvia îmbunătățește și nivelul de colesterol și trigliceridele.

Conținutul de vitamine și efectele sale sunt capabile să îmbunătățească atât starea de spirit, cât și tulburările legate de funcționarea creierului, cum ar fi boala Alzheimer, promovând sănătatea creierului.

Salvia este un ingredient cheie în cremele care luptă pentru îngrijirea pielii, ajutând la tratarea leziunilor cutanate cauzate de soare, dar și a altor afecțiuni precum rănile.

În stomatologie, salvia este folosită la tratarea durerilor de dinți, a inflamațiilor și a respirației urât mirositoare. Infuzia de salvie este utilizată ca remediu împotriva gingivitei sau abceselor dentare.

Salvia poate reduce stările de greață din timpul sarcinii și reduce producția de lapte matern.

Ceaiul de salvie – utilizare și contraindicații

La o cană de apă se folosește o linguriță de frunze de salvie uscate. Se lasă la infuzat timp de 5-8 minute și se consumă după ce se strecoară. Se poate consuma de 2-3 ori pe zi. În ceaiul de salvie se poate adăuga zahăr, miere, coajă sau suc de lămâie, sau scorțișoară.

Contraindicații

Nu se recomandă consumul ceaiului de salvie în perioada sarcinii, putând să provoace contracții uterine. De asemenea, salvia poate provoca alergii.

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Comments are closed.

    More in Agromedia