Știri Agricole

O plajă din România a dispărut complet din cauza furtunii. Era una dintre preferatele turiștilor

O plajă din România a dispărut complet din cauza furtunii. Plaja de la Tuzla, considerată de mulți cea mai frumoasă plajă de pe litoralul românesc, unde marea turcoaz amintește de destinațiile exotice de vacanță, a fost înghițită de ape. Acum din plaja lată, cu nisip fin, a mai rămas doar o palmă.

Fără diguri de protecție, plaja de la Tuzla nu a avut nicio șansă în fața puterii curenților, care au tras aproape tot nisipul în mare.

Vântul a suflat în ultimele zile cu până la 50 de kilometri pe oră pe litoral, iar la mal s-au format valuri puternice. Așa că. din cei 10 metri de plajă de la Tulza au mai rămas acum doar câțiva zeci de centimetri.

„Situația este gravă din cauza fenomenului natural pe care marea îl are în acest sezon. Curenții fiind foarte mari, valurile înaintează către suprafața de nisip. Curenții trag tot nisipul”, potrivit viceprimarului comunei Tuzla, Ion Moisei.

În mod obișnuit, este o suprafață de plajă cu nisip fin, iar marea are o culoare superbă, turcoaz și este liniștită. Dacă ar există digurile de larg, nu s-ar mai produce aceleași valuri. În perioada ’89-’90, se făceau diguri în larg care stopau curenții de mare, îi mai reduceau și atunci puterea curenților era mai redusă.

În plus, plaja de aici nu a fost curpinsă în planul de combatere a eroziunii costiere al Apelor Române.

„Zona respectivă a fost analizată la faza de masterplan, dar concluziile analizei cost-beneficiu nu au încadrat această zonă pentru a fi reabilitată. Erau alte zone cu potențial mult mai mare, care trebuiau rezolvate. În plus, în zona Tuzla este teren arabil la ora actuală. Urmează să reactualizăm masterplanul zonei costiere 2023-2027 și să vedem problemele care mai sunt”, susține Hristu Uzun, director Administrația Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral.

Specialiștii spun însă că fenomenul este unul normal în timpul sezonului rece și estimează că plaja va reveni la forma inițială odată cu venirea verii.

„În Marea Neagră, acolo unde valul este mai înalt, pierde plajă printr-un fenomen de sucțiune de cavitație, produs de vânturile dominant nord – vestice sau vânturile dinspre mare. Această cavitație generează o întoarcere a aerului, a vântului și apasă acolo și în felul acesta se pierde plaja. Este un fenomen natural, este un fenomen care poate fi evitat cu diguri de larg, cu diguri tip pieptăm sau travers. Acestea sunt mijloace hidrotehnice care pot preveni erodarea plajelor. Altfel, în mod natural, malul înalt generază o scobitură în partea de jos și plaja se pierde”, explică Adrian Bîlbă, doctor în științe.

Conducerea Administrației Bazinale de Apă Dobrogea-Litoral spune că masterplanul pentru plaje va fi reanalizat și că sunt șanse că și plajele de la Tulza, Vama Veche și Sulina să fie cuprinse în Programul pentru combaterea eroziunii costiere.

Directorul instituției nu avansează însă și o dată la care s-au putea întâmpla acest lucru, scrie observatorconstanța.ro.

Cristiana Furtuna
Cu o experienta de peste 8 ani in mass-media, Cristiana Astefanoaiei lucreaza in presa online din 2015. Din timpul facultatii a profesat la o televiziune locala din Galati, luand interviuri, realizand stiri si emisiuni, iar la Bucuresti a descoperit redactia online revistateo.ro. Ulterior a fost project manager si redactor pentru mai multe website-uri. Experienta se concretizeaza in materialele Agromedia care aduc informatii utile cititorilor.

    You may also like

    Comments are closed.