Știri Agricole

Mateorologii ANM anunță cod galben de ploi torențiale și grindină extins în zilele de 29 și 30 Mai

Avertizare meteo cod roșu de ploi și vijelii. Lista localităților afectate

Codul galben de ploi torențiale și grindină a fost prelungit, afectând majoritatea țării cu precipitații intense, descărcări electrice și fenomene extreme care au provocat pagube semnificative în mai multe județe.

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a prelungit miercuri dimineață atenționarea de Cod galben de ploi torențiale și grindină, valabilă în cea mai mare parte a României. Conform meteorologilor, intervalul de valabilitate este de la 29 mai, ora 10, până la 30 mai, ora 20, timp în care se vor înregistra averse, descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului, însoțite de grindină.

„În intervalul menționat, în Moldova, în cea mai mare parte a Transilvaniei, nordul Munteniei și al Olteniei vor fi perioade cu averse și cu caracter torențial, descărcări electrice și izolat vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor fi de 25…30 l/mp și pe alocuri de peste 40…50 l/mp”, transmite ANM. De asemenea, până joi la ora 20:00 va ploua în cea mai mare parte a țării. Vor fi mai ales averse, însoțite de descărcări electrice și pe alocuri de intensificări de scurtă durată ale vântului și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare se vor înregistra cantități de apă de 15…25 l/mp și pe alocuri de peste 40 l/mp.

Informaţiile publicate pe site-ul Digi24.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 120 de caractere.

În acest interval, se estimează că în multe regiuni cantitățile de apă vor atinge între 15 și 25 l/mp, iar pe alocuri se pot acumula până la 40 l/mp. Ploile vor afecta majoritatea zonelor din țară, cu intensificări deosebite în Moldova, nordul Munteniei, Transilvania și Oltenia, unde precipitațiile pot depăși 40-50 l/mp în unele locuri.

În Capitală, vremea va fi instabilă, cu perioade de înnorări accentuate și averse moderate, care vor aduce 10-15 l/mp de apă.

Descărcările electrice și grindina sunt de asemenea posibile. Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări temporare în timpul ploilor. Temperaturile maxime vor fi de 22-23 grade Celsius miercuri și 25-26 grade joi, iar minimele vor varia între 12 și 14 grade Celsius.

Zeci de gospodării distruse în mai multe județe din Moldova

Regiunea Moldovei a fost grav afectată de fenomenele meteo extreme, cu vijelii și grindină care au distrus zeci de gospodării în județele Iași, Botoșani și Vaslui.

Străzi inundate și copaci doborâți de vânt au creat haos în mai multe orașe, provocând pagube semnificative.
În Iași, un pasaj rutier intens circulat a fost închis din cauza inundațiilor, apa ajungând la o înălțime de jumătate de metru. În fața unui liceu, un copac a căzut peste o mașină, avariind-o grav. Proprietarul vehiculului, care avea doar asigurare obligatorie, a declarat că rămâne să vadă cum va recupera paguba, deoarece nu avea asigurare CASCO.

Pe unele drumuri naționale din județul Iași s-a circulat cu dificultate din cauza apei și a nămolului, iar la Războieni, temperatura a scăzut brusc, provocând ploi și grindină. Șoferii și-au adăpostit mașinile sub copaci pentru a evita grindina, iar drumurile au devenit impracticabile, acoperite de apă și gheață.

În Vaslui, vijeliile și precipitațiile torențiale au distrus zeci de gospodării în comuna Pungești. La Botoșani, un trăsnet a provocat un incendiu care a distrus 20 de stupi de albine și echipamente apicole, iar un alt trăsnet a incendiat un depozit de furaje, pompierii luptându-se cu flăcările timp de cinci ore pentru a controla incendiul care a distrus 40 de tone de furaje.

Codul galben de vreme rea rămâne valabil până joi în zona Moldovei, unde se așteaptă ploi torențiale ce vor atinge cantități de până la 50 l/mp. Autoritățile și populația sunt sfătuite să fie vigilente și să ia măsuri de precauție pentru a evita pagubele și accidentele cauzate de aceste fenomene meteo extreme.

Cristiana Furtuna
Cu o experienta de peste 8 ani in mass-media, Cristiana Astefanoaiei lucreaza in presa online din 2015. Din timpul facultatii a profesat la o televiziune locala din Galati, luand interviuri, realizand stiri si emisiuni, iar la Bucuresti a descoperit redactia online revistateo.ro. Ulterior a fost project manager si redactor pentru mai multe website-uri. Experienta se concretizeaza in materialele Agromedia care aduc informatii utile cititorilor.

    You may also like

    Comments are closed.