AgromediaTrucuri și sfaturi

Livada de pruni: Cum se înființează, investiția necesară și avantajele pe termen lung

Livada de pruni: Cum se înființează, investiția necesară și care sunt avantajele pe termen lung
Livada de pruni: Cum se înființează, investiția necesară și care sunt avantajele pe termen lung

Plantația de pruni este, conform specialiștilor, o bună investiție pentru producători. Aceștia o pot exploata timp de 20-25 de ani, iar recolta poate ajunge și la 30 t/ha atunci când este îngrijită corespunzător.

Care sunt avantajele înființării unei livezi de pruni

Prunele sunt fructe foarte cerute în continuare, atât în stare proaspătă, cât și cea uscată. Recolta mare anuală este un factor foarte important, mai ales că, susțin specialiștii, investiția se poate recupera la după doi ani de rod complet, asta însemnând la 7 ani de la plantare.

De asemenea, în România există multe firme producătoare de produse care au la bază prunele, așa că nu veți rămâne niciodată cu un surplus de produs.

Investiția este de minim 5.000 de euro, însă suma poate crește în funcție de suprafața livezii, de solul acesteia și de soiurile alese.

Sfaturi importante pentru înființarea unei livezi de pruni

În primul rând, pentru a asigura o bună producție, trebuie să verificați solul pe care urmează să plantați pomii fructiferi. Cel mai optim sol în acest caz este cel bogat în humus, cu pH moderat slab acid (5,9 – 7,2), și care nu sunt extrem de compacte sau umede. Adâncimea optimă a prânzei de apă freatică trebuie să fie sub 1,5 – 2m. De asemenea, este foarte important să nu alegeți o suprafață unde a existat deja o livadă de pomi fructiferi, deoarece acel sol nu va mai da randament.

Pregătirea terenului

În cazul în care condițiile legate de sol sunt bifate, urmează pregătirea terenului care se face din toamna de dinainte de plantare.

În primul rând, terenul trebuie curățat cu atenție de toate plantele existente, inclusiv alte rădăcini, arbuști sau pomi fructiferi. Trebuie să oferim cât mai multe șanse de reușită noii livezi. În cazul în care vă permiteți, puteți împrejmui suprafața cu un gard pentru a ține la distanță animalele sălbatice.

Terenul poate fi fertilizat înainte de plantare, folosind, în special, gunoi de grajd. Urmează desfundarea terenului, până la o adâncime de 60-70cm și discuirea, având rolul de a mărunți solul și de a-l nivela.

Pichetarea terenului este un pas important. În livezile mici sau medii, se pot planta între 400 și 600 de pomi. În cazul prunilor, este nevoie să lăsați spațiu de 4m între pomi pe rând.

Plantarea se face fie primâvara, între 1 martie și 10 aprilie, fie toamna târziu, înainte de apariția înghețului. Adâncimea optimă de plantare este de 60cm, în gropi cu lățimea și lungimea de 80cm.

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Comments are closed.

    More in Agromedia