Descoperă

Leguma de bază care și-a triplat prețul în ultimul an, în piețele din România. Era nelipsită de pe mesele românilor

În România, se confruntă cu o criză majoră pe piața legumelor, având un impact semnificativ asupra cepei, o legumă extrem de folosită în gastronomia locală. Datorită secetei severe, producția de ceapă a fost grav afectată, ceea ce a dus la o creștere abruptă a prețurilor. Acum, un kilogram de ceapă costă de până la trei ori mai mult comparativ cu anul trecut, atât în magazine, cât și la tarabe.

Această situație complică și mai mult contextul economic actual, caracterizat printr-o creștere generală a prețurilor alimentelor. Pentru români, aceasta reprezintă o provocare majoră, mai ales în perioada sărbătorilor, când cererea de produse alimentare este mai mare.

Situația globală nu este mai bună. Țări importante producătoare de ceapă, precum Maroc, Turcia și India, au implementat măsuri restrictive, inclusiv interzicerea exporturilor, pentru a-și asigura propriile necesități. În unele locuri, precum Filipine, prețul unui kilogram de ceapă a ajuns să depășească chiar prețul unui kilogram de carne, evidențiind gravitatea crizei la nivel mondial.

În România, dependența tot mai mare de importuri este din ce în ce mai evidentă, în condițiile în care producția internă de ceapă scade constant. În 2022, producția a fost de numai 263.000 de tone, în scădere față de 370.000 de tone în 2020. Prețul actual de până la 6 lei pe kilogram în piețe și magazine este semnificativ mai mare față de 2 lei pe kilogram în urmă cu un an, punând presiune pe bugetele familiilor și accesul la alimente esențiale.

Interesant este că ceapa roșie a devenit tipul cel mai costisitor, ajungând la 10 lei pe kilogram. Lipsa infrastructurii adecvate pentru irigații și a depozitelor specializate complica și mai mult situația, limitând capacitatea de stocare a acestui produs vital. În acest context, prețurile alimentelor continuă să crească rapid, reprezentând o problemă majoră pentru consumatori.

Cristiana Furtuna
Cu o experienta de peste 8 ani in mass-media, Cristiana Astefanoaiei lucreaza in presa online din 2015. Din timpul facultatii a profesat la o televiziune locala din Galati, luand interviuri, realizand stiri si emisiuni, iar la Bucuresti a descoperit redactia online revistateo.ro. Ulterior a fost project manager si redactor pentru mai multe website-uri. Experienta se concretizeaza in materialele Agromedia care aduc informatii utile cititorilor.

    You may also like

    Comments are closed.

    More in Descoperă