Agromedia

Leguma, care crește la liber în România și după care străinii sunt înnebuniți, se exportă în cantități industriale. O poți culege și tu gratis

Mulți vor să afle care este leguma din România care i-a înnebunit pe străini. Este vorba despre ciupercile sălbatice, care cresc în păduri și se pot culege pe gratis. Ciupercile sunt adorate nu doar de români, ci și de străini și se exportă în cantități uriașe.

Leguma care crește la liber în România și pe care o adoră străinii, se exportă în cantități industriale. Poate fi culeasă de oricine, dar e important să cunoști soiurile acesteia. Este vorba despre ciupercile sălbatice. Cele mai multe au fost exportate în cantități mari în Italia, Spania și Germania.

Hribii sau mânătărcile reprezintă o adevărată delicatesă la noi în țară, dai și în străinătate și sunt cele mai căutate soiuri de ciuperci. Ciupercile se numără printre alimentele preferate ale multor persoane, fiind folosite în diverse rețete. Ciupercile sunt foarte sănătoase, deoarece conțin vitamine, fibre și antioxidanți.

Cei care culeg ciupercile și nu le duc acasă pentru a le găti, le pot duce la centrele de colectare. Pentru un kilogram, poți primi în jur de 30 de lei. De acolo, ciupercile vor fi exportate în Italia, Spania sau Germania, în cantități foarte mari, de mii de tone.

,,Ciupercile ajung afară, în diverse forme. Cuburi, congelate, uscate sau chiar şi aşa. Noi sperăm la o recoltă bogată ca în alţi ani. Anul trecut a fost unul puţin mai slăbuţ.”, a declarat Daniel Sorin Dinu, reprezentant al unui centru de colectare.

S-a scumpit alimentul preferat al românilor

Alimentul preferat al românilor s-a scumpit. Cartofii au ajuns să coste de trei ori mai mult față de anul trecut, iar scumpirile au vizat și alte alimente de bază. Singurele produse alimentare care sunt mai puțin afectate sunt făina și uleiul. Alimentul care s-a scumpit cel mai mult și nu lipsește de pe mesele românilor este cartoful. În ultimii trei ani, cartofii au înregistrat cea mai semnificativă creștere de preț. Situația similară se regăsește și în cazul altor produse alimentare de bază. În ultimii trei ani, prețul cărnii de pui a crescut cu 81%. Costul ouălor a crescut și el, iar românii plătesc de două ori și jumătate mai mult.

Creșterea prețurilor este cauzată de importul considerabil de alimente, care aduce și inflația din țările de origine ale mărfurilor. România produce în cantități suficiente pentru a acoperi integral cererea internă doar la două produse alimentare: ouă și carne de oaie. În ceea ce privește celelalte alimente, România depinde de importuri. Un nou val de scumpiri îi va afecta pe români în anul 2024. Produsele pe care românii le pun zilnic în coş costă tot mai mult. Din cauza scumpirilor, românii scurtează lista de cumpărături. Mulți urmăresc reducerile chiar și când vine vorba de alimentele de bază. Scumpirile din ultimii ani i-au făcut pe români să fie mai calculați atunci când merg la magazin.

„Creșterea prețurilor este mai mare decât creșterea salariilor și veniturilor, de asta am ajuns în această situație și, din păcate, și anul acesta inflația este estimată relativ ridicată față de alte state europene. Asta ne va afecta și mai mult puterea de cumpărare, pentru că nici nu vom avea parte de creșteri de salarii, mai ales în privat.”, au precizat specialiștii în domeniul economic.

Cristiana Furtuna
Cu o experienta de peste 8 ani in mass-media, Cristiana Astefanoaiei lucreaza in presa online din 2015. Din timpul facultatii a profesat la o televiziune locala din Galati, luand interviuri, realizand stiri si emisiuni, iar la Bucuresti a descoperit redactia online revistateo.ro. Ulterior a fost project manager si redactor pentru mai multe website-uri. Experienta se concretizeaza in materialele Agromedia care aduc informatii utile cititorilor.

    You may also like

    Comments are closed.

    More in Agromedia