AgromediaDescoperă

Legenda babei Dochia: ce semnifică alegerea unei babe în martie și de unde provine obiceiul

Legenda babei Dochia: ce semnifică alegerea unei babe în martie și de unde provine obiceiul
Legenda babei Dochia: ce semnifică alegerea unei babe în martie și de unde provine obiceiul

Ziua de 1 martie are multe semnificații în cultura română. Această zi reprezintă prima zi calendaristică de primăvară, prima zi a noului an agrar, dar și un motiv de sărbătoare legat de vechile legende românești, printre care și cea a babei Dochia.

Pe lângă mărțișoarele și florile de primăvară oferite fetelor, începând cu data de 1 martie oamenii își aleg sau își calculează o babă, în funcție de ziua în care au fost născuți. Această zi, între 1 și 9 martie, are o veche tradiție și de ea se leagă multe dintre previziunile care se făceau din bătrâni pentru anul în curs.

Legenda babei Dochia

Există multe legende românești despre baba Dochia, unele dintre ele ajungând tocmai pe vremea lui Decebal. Totuși, cea mai cunoscută este povestea potrivit căreia baba Dochia era o femeie rea care nu o avea deloc la inimă pe fiica ei vitregă (în unele variante, era vorba despre nora sa).

Ca s-o pedepsească pe tânăra fată, baba Dochia a trimis-o la râu, la începutul lunii martie, să spele lâna. Fata a încercat s-o spele cât mai bine, însă lâna se făcea din ce în ce mai neagră, îndurerând-o pe tânăra care nici nu-și mai simțea mâinile din cauza frigului.

Văzând această scenă, Lui Dumnezeu și Sfântului Petru i s-a făcut milă de fată, așa că au ajutat-o: lâna a devenit albă. În plus, fata a primit un buchețel de flori albe pe care trebuia să i-l dea în dar mamei sale.

Atunci când a văzut florile, babei Dochia i s-a făcut dor să vadă verdeață, așa că a plecat pe munte, purtând 9 cojoace care s-o apere de frig. Totuși, pe măsură ce urca muntele, babei i se făcu din ce în ce mai cald, așa că a început să dea jos câte un cojoc până ce, ajunsă în vârf de munte, a rămas fără niciunul. Chiar atunci a pornit o ninsoare năprasnică, iar baba Dochia, rămasă fără cojoace, a înghețat în stană de piatră.

Ce reprezintă cele 9 babe

Conform tradiției, cele nouă zile de babe reprezintă cele nouă cojoace pe care baba Dochia le-a lepădat pe drum. Astfel, există legende care susțin că primele nouă zile ale lunii martie sunt imprevizibile atunci când vine vorba despre vreme și că temperaturile se pot schimba subit de la o zi la alta.

În plus, baba fiecărui om prevede cum va fi anul pentru persoana respectivă. Aceasta se poate alege, înainte de 1 martie, sau se poate calcula în funcție de ziua de naștere. Pentru cei născuți între zilele de 1 și 9 ale lunii, baba pică în ziua nașterii. Persoanele care sunt născute într-o zi cu două cifre, le adună și află baba.

Astfel, se spune că așa cum este vremea de baba ta, așa va fi tot anul. În sensul metaforic, o zi ploioasă de babă poate semnifica prosperitate și bogație, iar o zi însorită poate reprezenta veselie și voie bună.

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Comments are closed.

    More in Agromedia