Marți, președintele Klaus Iohannis a promulgat modificările aduse Legii privind combaterea ambroziei. Aceste amendamente impun proprietarilor de terenuri să distrugă planta într-un termen de maximum 15 zile de la momentul primirii unui avertisment.

Astfel, proprietarii sau posesorii de terenuri cu ambrozie, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigaţii şi bazinelor piscicole au dreptul de a solicita efectuarea lucrărilor necesare autorităților administrației publice locale.

Iohannis a promulgat modificările aduse Legii privind combaterea ambroziei. Aceste amendamente impun proprietarilor de terenuri să distrugă planta într-un termen de maximum 15 zile de la momentul primirii unui avertisment.

Astfel, proprietarii sau posesorii de terenuri cu ambrozie, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigaţii şi bazinelor piscicole au dreptul de a solicita efectuarea lucrărilor necesare autorităților administrației publice locale.

Klaus Iohannis a promulgat completările la legea legată de ambrozie
Aceste autorități vor efectua lucrările pe cheltuiala solicitantului. Atât timp cât dispun de resursele necesare pentru acest lucru.

Dacă nu au capacitatea de a efectua lucrările, solicitantul va fi informat că rămâne în vigoare obligația legală prevăzută. Modalitățile de plată pentru serviciile de curățare a terenurilor infestate cu ambrozia vor fi stabilite de către autoritățile administrației publice locale.

„În scopul distrugerii buruienii ambrozia şi al prevenirii răspândirii acesteia, proprietarii sau deţinătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigaţii şi ai bazinelor piscicole vor desfăşura periodic, în perioada cuprinsă între răsărirea acestei plante şi apariţia primelor inflorescenţe, respectiv cel târziu până la data de 30 iunie a fiecărui an sau în termen de 15 zile de la primirea unui avertisment din partea autorităţilor publice locale, lucrări de întreţinere a terenurilor prin smulgere, erbicidare sau alte lucrări şi metode specifice.

Aceste măsuri se menţin până la sfârşitul perioadei de vegetaţie a buruienii ambrozia”, prevede actul normativ promulgat de Klaus Iohannis.

Dacă autoritățile locale constată că proprietarii sau administratorii terenurilor infestate cu ambrozia nu au efectuat lucrările necesare în termenul de 15 zile de la avertisment, acestea au dreptul să intervină direct pentru curățarea terenurilor.

Există prevederi și pentru situațiile când proprietarul notificat refuză accesul pe teren pentru lucrările de intervenție solicitate de autoritatea locală. Primarul poate solicita autorizarea instanței judecătorești competente printr-o ordonanță președințială, care va fi emisă cu citarea părților implicate.

Cheltuielile asociate cu efectuarea măsurilor de prevenire, combatere și distrugere a plantei Ambrosia artemisiifolia vor fi responsabilitatea proprietarilor, deținătorilor de terenuri, administratorilor drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigații și bazinelor piscicole, așa cum prevede legislația.

Cristiana Furtuna
Cu o experienta de peste 8 ani in mass-media, Cristiana Astefanoaiei lucreaza in presa online din 2015. Din timpul facultatii a profesat la o televiziune locala din Galati, luand interviuri, realizand stiri si emisiuni, iar la Bucuresti a descoperit redactia online revistateo.ro. Ulterior a fost project manager si redactor pentru mai multe website-uri. Experienta se concretizeaza in materialele Agromedia care aduc informatii utile cititorilor.

    You may also like

    Leave a reply

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    More in Agromedia