AgromediaTrucuri și sfaturi

Înmulțirea arborelui de jad sau copacul banilor, planta care aduce bogăție în casă

Înmulțirea arborelui de jad sau copacul banilor, planta care aduce bogăție în casă
Înmulțirea arborelui de jad sau copacul banilor, planta care aduce bogăție în casă

Arborele de jad, cunocut popular drept copacul banilor, dar și cu numele oficial Crassula ovata, este o plantă foarte comună și ușor de întreținut. Acest suculent are frunzele groase, rotunde și de culoarea verde închis.

Cum se înmulțește planta de jad

Pe lângă faptul că aduce energii foarte bune în casă, arborele de jad este foarte ușor de înmulțit, având nevoie de o singură frunză. În primul rând, este important ca planta mamă să fie una sănătoasă. Frunzele unei plante sănătoase vor fi lucioase, vor avea o culoare intensă de verde închis, cu marginile ușor rozalii.

Deși planta se poate înmulți în orice perioadă a anului, vara este momentul cel mai optim, atunci când planta este în creștere. Pentru înmulțire se folosește un ghiveci mai mic și sol ușor drenabil, de preferință amestecat cu nisip.

Atunci când crește sălbatic, frunzele rupte ale arborelui de jad se înrădăcinează, de obicei, singure, așa că nu este deloc un proces greu.

Alegeți o frunză sănătoasă, fără pete sau urme ale unui eventual atac al dăunătorilor. Frunza se rupe manual, fără să se taie. Apoi, frunza se lasă la uscat timp de câteva zile într-o zonă luminoasă, pe ziar sau pe un șervețel. Astfel, zona de unde frunza a fost ruptă va avea timp suficient să se vindece și să se usuce, evitând riscul de a putrezi.

Planta de jad are nevoie de lumină

Frunza se pune în ghiveci la unghi de 30 de grade, cu partea de unde a fost ruptă ușor îngropată în sol. Noua plantă trebuie să locuiască în același mediu ca planta mamă, adică într-o cameră luminoasă și călduroasă.

Arborele banilor nu necesită un mediu umed, așa că nu trebuie acoperită cu folie de plastic. Din contră, acest pas ar putea încuraja apariția mucegaiului, în special în ceea ce privește suculenții. În schimb, se udă foarte puțin.

Noile rădăcini ar trebui să apară în decurs de două-trei săptămâni.

Puteți folosi și o tulpină pentru înmulțire, urmând aceeași pași descriși mai sus. Tulpina se lasă la uscat, apoi se plantează la adâncime de 2cm în sol. Planta se udă atunci când solul de la suprafață este uscat, folosind cantități mici de apă. Rădăcinile se vor dezvolta în câteva săptămâni.

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Comments are closed.

    More in Agromedia