Proprietarii și îngrijitorii de animale trebuie să ia în serios condițiile meteo extreme. Fie că este vorba de temperaturi foarte ridicate sau foarte scăzute, fie că este vorba de inundații sau ninsori extreme, animalele au de suferit.
În aceste situații, starea animalelor trebuie verificată constant. Primul pas pentru asigurarea unor condiții favorabile este garantarea proviziilor. Atât apa proaspătă, cât și hrana constantă sunt necesare în fiecare zi.
Recomandări pentru temperaturile foarte ridicate
În primul rând, în aceste condiții, apa proaspătă și rece este mai mult decât necesară. În plus, animalele au nevoie de spații răcoroase și umbroase. Sunt recomandate recipiente care se pot curăța ușor și care pot stoca multă apă, aranjate într-o manieră în care animalele pot ajunge cu ușurință la ele.
Animalelor care ies la pășunat trebuie să li se acorde acces la apă și la locuri umbroase. Vasul trebuie așezat la loc vizibil și accesibil tuturor animalelor de pe pășune. În plus, adăpostul este foarte important pentru animalele mai bătrâne sau mai bolnave.
Spațiul în care sunt ținute animelele trebuie să fie deschis, să se permită o aerisire constantă. În mod contrar, există pericolul sufocării, așa că fiecare animal în parte trebuie să aibă spațiu pentru a se întinde. În anumite situații, animalele trebuie despărțite în mai multe adăposturi, pentru a nu se strânge într-un grup, la momentul hrănirii.
În ceea ce privește manipularea animalelor în aceste condiții, este recomandată perioada dimineții sau a serii, atunci când este mai răcoare. Spre exemplu, manipularea bovinelor le crește temperatura internă cu 0.5 – 3.5 °C, iar stresul termic poate influența producția laptelui. Specialiștii susțin că vacile mulse seara, când temperaturile sunt mai scăzute în timpul verii, pot produce cu un litru de lapte în plus pe zi.
Animalele predispuse stresului termic sunt: cele bătrâne și cele tinere, cele cu blana închisă la culoare, cele cu boli respiratorii. Animelele proaspăt tunse pot suferi de arsuri solare, sau cele care sunt în perioada lactației. Bovinele din rasa Holstein sau cele de culoare neagră sunt mult mai sensibile în perioada caldă, asemenea celor de peste 400 de kilograme.
Simptomele care pot indica stresul termin sunt letargia, gâfâitul, hiperalivația, creșterea consumului de apă. Pentru a le reduce temperatura corporală, animalele trebuie mutate într-un spațiu umbros, răcăros și aerisit. În plus, se recomandă ca acestea să fie stropite cu apă în zona picioarelor, cu un furtun în cazul animalelor mari, sau cu un prosop umed pentru câini și pisici.
Cum îngrijim animalele vara
Sugestii pentru bovine
Bovinele își vor accelera respirația pentru a reduce temperatura corpului, așa că acestea trebuie urmărite cu atenție. În cazul în care trec peste media de 60 de respirații pe minut, atunci trebuie mutate imediat la un loc umbros. În plus, temperatura se poate reduce și cu ajutorul stropirii cu apă.
Sugestii pentru ecvine
Pentru a semnala stresul termin în cazul cailor, trebuie să urmărim cantitatea de mâncare consumată. Dacă mănâncă mai puțin și transpiră excesiv, atunci trebuie să limităm mișcarea animalelor și să creștem hrana care conține electroliți. Este recomandată, de asemenea, stropirea cu apă, pornind de la picioare și acoperirea corpului cu un prosop ud.
Sugestii pentru porcine
Fiind foarte sensibili atât în perioada caldă, cât și în cea rece, porcii nu trebuie expuși la căldură sau razele soarelui prea mult timp. Aceștia pot suferi de arsuri solare. Faptul că nu transpiră face ca simptomele stresului termin să fie mai greu de urmărit. Așadar, îngrijitorii trebuie să fie atenți la semne de gâfâială, reducerea cantității de hrană sau nevoia de a se întinde pe jos.
Sugestii pentru păsări
Păsările crescute în mod intensiv au nevoie de ventilație mecanică, așa că este recomandată folosirea pulverizatoarelor și ventilatoarelor. Păsările au nevoie de spațiu pentru a nu se supraîncălzi, iar temperatura de la nivelul solului nu trebuie să depășească 33 de grade Celsius.
Recomandări pentru animalele de companie
Animalele de companie au nevoie, de asemenea, de multă atenție în perioada verii. Pe lângă apă proaspătă și rece și adăpostul umbros, acestea nu trebuie lăsate nesupravegheate în mașini. Câinii cu blană subțire și pisicile albe sunt foarte sensibile și pot suferi arsuri. În același timp, animalele cu blană lungă și deasă trebuie tunse.
Condiții de inundații sau viscol
În cazul în care există pericolul de inundații, stăpânii trebuie să aibă pregătit un plan pentru transportul animalelor. Transportul necesită câteva reguli, în funcție de tipul de animal. Proprietarii trebuie să fie la curent cu condițiile legate de vreme, dar și de calitatea apei după inundații sau viscol.
Așadar, animalele nu trebuie transportate la temperaturi mai mari de 35 de grade Celsius, iar în mijlocul de transport trebuie să existe vase cu apă. De asemenea, mijlocul de transport trebuie să fie bine aerisit, iar animalele trebuie să aibă destul spațiu. Pe timpul opririi, animalele necesită ventilație constantă, dar și umbră, iar acoperișurile mijloacelor de transport trebuie să fie de culoare deschisă.
Îngrijirea ovinelor în perioada rece
Condițiile în care ovinele sunt întreținute în perioada iernii sunt foarte importante. În acest timp, acestea sunt în perioada de gestație, urmând fătarea și alăptarea mieilor. Așadar, grajdurile în care sunt ținute animalele necesită anumite condiții pentru a asigura sănătatea acestora.
Dezinfectarea adăposturilor cu sodă caustică sau formol, înainte de venirea animalelor este esențială. După dezinfectare, spațiul rămâne gol timp de trei săptămâni. Pereții se văruiesc, spațiul se aerisește, iar apoi se realizează un așternut din coceni și paie.
Pe timpul zilei, oile pot fi lăsate să se plimbe în voie, atunci când vremea permite acest lucru. Pe timpul nopții, ușile trebuie închise pentru a crește temperatura, iar, dimineața, oilei trebuie să se obișnuiască treptat cu temperatura de afară. Astfel, mai întâi se deschid ușile, fără a lăsa oile să iasă, iar de-abia după cel puțin o oră, au voie să iasă la aerul rece al curții.
În timpul iernii, oile adulte au nevoie de o temperatură de 8 grade Celsius în grajd, iar mieii au nevoie de o temperatură de 14-15°Celsius. De asemenea, în adăpost trebuie asigurat și un grad optim de umiditate. Din cauza apei, a respirației și transpirației animalelor și a dejecțiilor eliminate, umiditatea poate depăși valoarea potrivită. Un grad de umiditate prea mare scade șansele unei temperaturi optime.
Hrana se va acorda în iesle cu bază de jgheaburi care au rolul de a strânge frunzele căzute. Pe lângă suplimentul de concentrate, oile au nevoie și de bulgări de sare. O altă condiție este legată de calitatea hranei. Nu se vor folosi produse mucegăite sau înghețate.
Temperatura apei folosită pentru adăpat este, de asemenea, un factor important pentru ovine. Apa nu trebuie să fie foarte rece, ci la o temperatură potrivită, de preferat, la temperatura camerei. O sursă de apă curentă este perfectă pentru astfel de cazuri.
Dacă ți s-a părut interesant acest articol, te invităm pe pagina de Facebook Agromedia.ro pentru mai multe discuții despre agricultură, trucuri și sfaturi pentru gospodari!