AgromediaCasa și Grădină

Înființarea culturii de conopidă: pregătirea răsadurilor, a terenului și combaterea dăunătorilor

Înființarea culturii de conopidă: pregătirea răsadurilor, a terenului și combaterea dăunătorilor
Înființarea culturii de conopidă: pregătirea răsadurilor, a terenului și combaterea dăunătorilor

Conopida este una dintre cele mai populare legume are momentului, datorită gustului său desăvârșit și a valorilor nutritive. Aceasta conține glucide, proteine, fosfor, potasiu, calciu, magneziu și fier.

Cultivare conopidă – factori de mediu

Temperatura

Conopida are nevoie de o climă temperată, cu temperaturi optime cuprinse între 18 – 20 de grade Celsius pentru germinare și de 15 – 20 de grade Celsius pentru a crește. Această plantă nu se dezvoltă bine în perioadele foarte călduroase și secetoase, iar înghețul o afectează complet atunci când și-a dezvoltat deja inflorescențele.

Gradul de umiditate

Pentru o dezvoltare optimă, conopida are nevoie de 80% umiditate în sol constant, dar și de un grad ridicat de umiditate în aer.

Rotația de cultură pentru câmp

Culturile antemergătoare conopidei sunt cele de grâu, orz, ovăz, orzoaică, lucernă, mazăre, fasole, tomate, vinete, dovleci și dovlecei. Plantarea de conopidă se poate repeta timp de 3,4 ani pe același teren. Nu se recomandă plantarea după culturile de muștar, rapiță, ridichi și alte crucifere.

Pregătirea terenului

În câmp, terenul trebuie fertilizat încă din toamna de dinaintea plantării, proces care se poate face fie primăvara, fie vara. Așadar, în perioada toamnei se folosesc 20-30 t/ha gunoi de grajd sau 300 kg/ha superfosfat și 150 kg/ha sare potasică, urmând o arătură la adâncimea de 25-30 cm.

În perioada primăverii, solul trebuie bine lucrat pentru a permide conopidei să își dezvolte rădăcinile adânci. Așadar, solul trebuie mărunțit, nivelat, urmând să se complete cu fertilizator.

Înființarea răsadurilor pentru plantarea în câmp

Pentru culturile timpurii, însămânțarea se face în luna februarie, în răsadnițe. Se recomandă utilizarea a 500 g de sămânță pentru 1 ha de cultură. După ce plantele au dezvoltat 2 frunzulițe, atunci se pot muta în ghivece de 5×5 cm.

Înainte de plantare, răsadurile se udă bine și apoi se călesc (se aerisește spațiul în care stau de dimineață până seara), cu două săptâmâni înainte.  Plantare se efectuează în perioada 15 martie-10 aprilie, după ce plantele au dezvoltat 4-5 frunze. Răsadurile de conopidă se plantează la 70 cm între rânduri și 35-40 cm între plantele de pe rând, urmând să se ude bine.

Pentru culturile de toamnă, răsadurile se plantează în perioada 10 iunie-25 iulie.

Pentru a păstra gradul ridicat de umiditate în sol, este necesară irigarea.

Combaterea dăunătorilor

Cultura de conopidă poate fi atacată rapid de dăunători, așa că trebuie verificată des. Astfel, în cazul în care observați apariția acestora, puteți apela la produse fitosanitare de specialitate care trebuie alternate între ele.

Cultivarea conopidei în spații protejate

Pregătirea terenului

Plantarea în spațiile protejate se poate face, de asemenea, primăvara sau vara. Înainte de plantare, terenul trebuie fertilizat cu 40-60 t/ha gunoi de grajd sau 300 kg/ha îngrășământ, urmând să se efectueze o arătură la adâncimea de 25-30 cm. De asemenea, cu câteva zile înainte de plantare, solul de mărunțește și se nivelează.

Înființarea răsadurilor

Pentru înființarea răsadurilor de conopidă, se utilizează 500 g sămânță/ha de cultură, urmând să se răpice în ghivece de 5×5 cm atunci când plantele au deja 2 frunzulițe.

Înainte de plantare cu două săptămâni, răsadurile se călesc. Plantarea se poate face la începutul lunii martie în cazul culturii de primăvară sau la finalul lunii iulie în cazul culturii de toamnă, la o distanță de 70 cm între rânduri și 25 cm între plantele de pe rând.

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Comments are closed.

    More in Agromedia