Înălțarea Domnului, una dintre cele mai importante evenimente religioase legate de Înviere, are loc, în fiecare an, la 40 de zile după Paște. Data acestei sărbători depinde de ziua în care pică Învierea. Așadar, în anul 2023, Învierea Domnului se va sărbători pe 25 mai.
În această zi marcată cu cruce roșie în calendarul creștin ortodox, oamenii vopsesc ouă roșii, merg la biserică, fac pomeniri pentru cei trecuți în neființă și folosesc forma de salut ”Hristos s-a înălțat!” și ”Adevărat s-a înălțat!”.
Potrivit Sfintei Scripturi, la 40 de zile după Înviere, Iisus Hristos s-a înălțat la Cer, luându-și locul de-a dreapta Tatălui, în timp ce le dădea binecuvântări ucenicilor săi.
Tradiții importante de Înălțare
În primul rând, creștinii, care până acum s-au salutat folosind expresiile „Hristos a Înviat” / „Adevărat a Înviat”, vor folosi expresiile „Hristos S-a Înălțat”, respectiv „Adevărat S-a Înălțat”, până la Rusalii.
Chiar în această zi se vopsesc și ouăle roșii. Creștinii merg la biserică și aduc produse precum ouăle roșii, cozonaci și pască pentru a fi sfințite și date de pomană. Tradiția spune că aceștia trebuie să poarte frunze de nuc și de leuștean la brâu, asemenea lui Hristos când s-a Înălțat la ceruri.
Ziua de Înălțare mai poartă și denumirea de Paștele cailor. Se spune că atunci când s-a născut Iisus, toți caii nechezeau, iar Fecioara Maria i-a blestemat să nu se mai sature decât în ziua Înălțării.
În ziua Învierii, casele se ornează cu crenguțe de paltin, iar vitele se bat cu frunze de leuștean pentru a fi sănătoase tot restul anului.
Ziua Eroilor
Începând cu anul 1920, prin Decretul-lege nr. 1693/4 mai 1920, în ziua Învierii se serbează și Ziua Eroilor. După Sfânta Liturghie, în bisericile din întreaga țară se oficiează slujbe de pomenire a eroilor neamului românesc. În după-amiaza zilei, clopotele tuturor bisericilor ortodoxe din România sunt trase în semn de recunoștință față de eroii care s-au jertfit pentru neam, credință și țară.
Rugăciune de Înălțarea Domnului
„Stăpâne Doamne Iisuse Hristoase, Cel Ce, pogorându-Te din cer la cele de pe pământ ca om, ai înălţat, ca un Dumnezeu milostiv, firea noastră cea căzută, Cel Care apoi ai străbătut tăria cerului şi ne-ai unit pe noi cu Tatăl, la Tine cădem cu smerenie şi ne rugăm, Mântuitorule: trimite peste noi toţi Duhul Tău cel dătător de har, de lumină, de iubire şi de pace lăuntrică!
Goneşte de la noi, ticăloşii, gândurile rele care ne tulbură, căci ştii, Cunoscătorule de inimi, cât de mare este războiul lăuntric la care suntem supuşi.
Vindecă rănile noastre sufleteşti şi luminează ochii cugetelor noastre!
Tu ştii că însetează de Tine inimile noastre ca un pământ uscat! Aşadar, trimite harul Tău, Doamne, ca să ne sature foamea şi să ne adape setea, căci pe Tine Te dorim şi de Tine însetăm, Lumina Adevărului, Dătătorul mântuirii.
Ajută-ne, Doamne, să ne trezim din somnul greu al păcatului şi să ne înălţăm cugetele şi simţirile noastre la cer, pentru a ne împărtăşi şi noi de bucuria veacului ce va să fie.
Amin!”