Multe dintre plantele aromatice și rădăcinoase pot fi semănate începând cu luna martie, o perioadă propice deschiderii noului sezon agrar.
Semănarea plantelor aromatice
În luna martie se pot semăna plante precum pătrunjelul, tarhonul, cimbrul sau mărarul, iar începând cu luna aprilie se pot semăna busuiocul, menta sau salvia.
Desigur, plantele anuale precum anasonul, busuiocul, muşeţelul, mărarul, coriandrul, măghiranul dulce sau cimbrul pot fi semănate la ghiveci chiar și în perioada toamnei.
Atunci când sunt semănate în ghiveci, plantele aromatice au nevoie de un spațiu luminos, cu o temperatură cuprinsă între 15 și 21 de grade în timpul zilei și 10 și 15 grade în timpul nopții.
Acestea se udă la semănare, urmând să le mai udați după ce pământul începe să se usuce. De asemenea, apa trebuie să fie la temperatura camerei.
Cum se plantează cimbrul
Semințele de cimbru se pot planta la finalul lunii martie, în ghivece sau jardiniere înalte, cu un diametru de cel puțin 30cm. Astfel, veți permite dezvoltarea armonioasă a tufelor.
Solul optim trebuie să fie bine afânat, iar fertilizatorul trebuie să conțină azot. Cimbrul nu se udă des și nu are neapărat nevoie de multă lumină pentru a crește.
Cum se plantează pătrunjelul și mărarul
Pătrunjelul la ghiveci are nevoie de multă lumină și de o temperatură de cel puțin 20 de grade Celsius. După primul an de viață, pătrunjelul va dezvolta tulpini florifere care trebuie eliminate.
Mărarul are nevoie de un sol lutos și bogat în humus, iar semințele se pun la 2-3cm distanță. Temperatură minimă este de 16 grade Celsius, având nevoie și de un spațiu luminos.
Cum se plantează tarhonul
Tarhonul are nevoie de lumină moderată și de o temperatură minimă de 12 grade Celsius. Această plantă aromatică nu este deloc pretențioasă, iar frunzele sale se pot pune la uscat, înlocuind, atunci când sunt puse în mâncare, sarea.
Plantarea rădăcinoaselor
Rădăcinoasele, legumele pe care le folosim în fiecare zi în bucătărie, se pot planta, primăvara devreme, direct în pământ. Excepție de la această regulă o face țelina care trebuie plantată prin răsad.
Pătrunjelul de rădăcină, păstârnacul și morcovul sunt doar câteva dintre rădăcinoasele care se cultivă, de obicei, în prima jumătate a lunii martie.
În general, acestea preferă un sol bine drenat și ușor fertil, pe un teren plan, fără buruieni.
Plantarea păstârnacului
Păstârnacul are nevoie de un sol acid, durând în jur de 4 luni până când rădăcina acestuia se dezvoltă complet. Totuși, după recoltare, rădăcinile acestuia pot fi depozitate pentru o lungă perioadă de timp.
Plantarea morcovului
Semințele pot germina la o temperatură de minim 5 grade. Morcovii au nevoie de multă lumină, fiind o plantă de zi lungă, ceea ce înseamnă că dezvoltarea acestora este direct proporțională cu orele de lumină primite.
De asemenea, morcovii au nevoie de un sol cu fertilitate moderată, reavăn, bine drenat și afânat, ușor sau mijlociu, cu un pH cuprins între 5,8-7.
Plantarea pătrunjelul de rădăcină
Fiind o plantă care rezistă bine la frig, pătrunjelul de rădăcină poate fi semănat la o temperatură minimă de 3-4 grade Celsius. Semănatul se face pe brazde de 100 cm, la o adâncime de 2-3cm.
Este foarte important ca acesta să fie cultivat într-o zonă cu multă lumină, având nevoie de un sol fertil, afânat și luto-nisipos.