România rămâne în continuare în criză de tractoriști. Salariile, deși foarte mari în comparație cu alte meserii, nu îi mulțumesc pe românii care preferă să lucreze în străinătate pe bani mai mulți.
Un tractor performant poate ajunge la 400.000 de euro
Noile modele de tractoare, foarte performante, au ridicat și mai multe probleme tractoriștilor de modă veche. Pentru a opera un asemenea tractor, lucrătorul trebuie să aibă cunoștințe tehnice avansate, mai ales că noile utilaje au ecrane tactile, butoane multiple şi un joystick.
„Acum se lucrează cu GPS, electronic, totul e cu autoghidare, pur şi simplu asişti şi urmăreşti tractorul. Mulţi fug de această meserie pentru că nu au încercat şi noutatea. Nu mai suntem în 2000, plini de praf. Totul a avansat, ai aer condiţionat în tractor”, declară Adrian Dochia, operator utilaj agricol, conform Adevarul.ro.
Un tractor performant de ultimă generație poate ajunge la prețul de 400.000 de euro, însă nu are cine să-l opereze. Astfel, fermierii sunt obligați fie să încerce să-i învețe de la zero pe doritori, fie să-l manevreze singuri.
”La acest moment, un operator de utilaj, pentru că e mai potrivit aşa, decât tractorist, poate veni la costum, la cravată. Lucrul cu tractorul nu se face decât din partea electronică. Deci, îţi trebuie şi ceva cunoştinţe de IT, pentru că totul este din touchscreen, din butoane, ghidare prin satelit”, explică Valentin Jecu, fermier din Râmnicelu pentru Adevarul.ro.
Lipsa forței de muncă în agricultură este o problemă reală
În același timp, fermierii sunt conștienți de faptul că nu au cum să egaleze salariile din străinătate. Aceștia susțin că le este greu să mențină un salariu bun pentru operatorii de tractoare, mai ales că situația agriculturii din România nu le este favorabilă.
„E greu să ţii pasul cu cei de afară, unde plătesc chiar şi 3.000-4.000 de euro în agricultură. Noi nu ne permitem, pentru că asta e situaţia în România. Am oameni de zece ani, dar e foarte greu să ţinem pasul cu salarizarea. Un om bine pregătit trebuie plătit foarte bine, dacă vrei să-l ţii aproape”, comunică Georgian Calotă, fermier din Balta Albă, pentru sursa citată.
Asociațiile agricole susțin că România are nevoie de 400 de tractoriști în acest moment. Salariile pot depăși 10.000 de lei în anumite zone ale țării, însă lucrătorii nu sunt atrași de salariul sezonier, așa că preferă să plece în străinătate unde pot munci tot anul pe un salariu mai mare.