Altoirea pomilor este un proces important, din mai multe puncte de vedere. În primul rând, altoirea are rolul de ajuta și a spori fructificarea pomului, dar și de a crește calitatea fructelor.
În plus, prin altoire, copacului îi crește rezistența în fața bolilor și dăunătorilor, ajutând și la înmulțirea vegetativă.
Ce înseamnă altoirea pomilor?
Prin altoire, înțelegem combinarea unei plante cu altă plantă, în mod artificial, în condiții special amenajate. Astfel, planta secundară care trebuie neapărat să fie de specie secundară, va prelua calitățile plantei principale.
Cele mai cunoscute tehnici de altoire
Printre cele mai populare tehnici de altoire, regăsim:
- altoirea în despicătură – această procedură se efectuează de la finalul lunii februarie, la finalul lunii aprilie, având scopul de a salva pomii care au o valoare biologică scăzută și se poate aplica pe mai multe tipuri de pomi fructiferi.
- altoirea în T, cu mugure dormind – acest procedeu se face când copacul este în stare de vegetație și este extrem de eficient. Numele vine de la forma tăieturii, forma literei T și se efectuează între 15 iulie și 15 septembrie la pomi, trandafiri, lămâi sau liliac.
- altoire sub coajă, în formă L – atât altoiul, cât și portaltoiul se taie în aceeași formă pentru o îmbinare rapidă, urmând sigilarea locului respectiv pentru protecție.
- altoirea sub scoarță – prin acest procedeu se efectuează o grefă direct în scoarța pomului.
Pentru altoirea pomilor, veți avea nevoie de următoarele ustensile:
- foarfeci, cuțite sau bricege de altoire
- unguent de protecție pentru copaci
- bandă adezivă
Speciile asociate des prin altoire
Acestea sunt cele mai dese asocieri în cazul pomilor fructiferi:
- măr – măr pădureț, măr franc
- prun – corcoduș, piersic, zarzăr, prun
- piersic – piersic, corcoduș, migdal
- cires – cireș sălbatic, vișin
- par – păr, păr pădureț
- vișin – vișin, cireș, cireș sălbatic.
Alegerea portaltoiului
Cele mai importante reguli ale portaltoiului sunt:
- portaltoiul nu trebuie să aibă mai mult de 4 ani
- grosimea acestuia trebuie să fie cuprinsă între 1,5 și 5 centimetri
Portaltoiul poate fi obținut pe cale generativă, adică din sămânța unor soiuri locale sau sălbatice, sau pe cale vegetativă, adică prin multiplicarea vegetativă sau butași, o variantă mult mai eficientă.
Alegerea altoiului
Altoiul trebuie să fie din aceeași specie sau același gen cu portaltoiul.
Cum se efectuează altoirea
Pomul care urmează să fie altoit trebuie udat din abundență cu două săptămâni înainte de procedură.
Ramura portaltoiului nu trebuie să depășească 6cm în lungime. Cu ajutorul unui cuțit de altoire se efectuează o tăietură, iar capătul netezit se despică pe jumătate, la o adâncime de 6 cm, introducându-se o pană din lemn direct în mijlocul tăieturii.
Lăstarii altoiului se ciopârțesc în formă de pene, iar tăieturile se fac cu un centimetru mai sus de mugur, folosindu-se un briceag. Ramurile altoiului se introduc în despicătura portaltoiului, astfel mugurii aflați pe altoi să rămână în partea din exterior. Apoi, altoiul se sigilează, fie cu pânză curată, fie cu bandă adezivă.