Administrația Națională de Meteorologie a emis, duminică, o avertizare de cod galben de vânt, valabilă din această seară până luni la ora 12:00. De asemenea, meteorologii ANM anunță și ploi moderate cantitativ, intensificări ale vântului, răcire semnificativă, precipitații mixte în zona montană înaltă, pentru perioada 15 octombrie, ora 12.00 – 16 octombrie, ora 16.00.

ANM a emis o avertizare meteorologică de cod galben de vânt, până luni, la ora 12:00. Meteorologii transmit că vântul va bate cu 55-65 de km/oră în sudul Transilvaniei și al Olteniei, dar și-n cea mai mare parte a Moldovei. Nici sud-vestul Munteniei nu va scăpa de intensificările vântului.

La altitudini de peste 1700 de metri, rafalele de vânt vor atinge 110 km/oră. „În intervalul menționat temporar vântul va prezenta intensificări în sudul Transilvaniei și al Olteniei, în Dobrogea, cea mai mare parte a Moldovei și în sud-vestul și estul Munteniei, cu viteze de 55…65 km/h. În Carpații Meridionali și de Curbură, în special la altitudini de peste 1700 m, vor fi rafale în general de 80…110 km/h”, spun specialiștii.

Meteorologii ANM au emis o altă informare valabilă între 15 octombrie, ora 12 – 16 octombrie, ora 16. Fenomenele vizate sunt: ploi moderate cantitativ, intensificări ale vântului, răcire semnificativă, precipitații mixte în zona montană înaltă

„Vremea va intra într-un proces de răcire semnificativă, duminică în vestul și nordul teritoriului, iar luni și în rest. Aria ploilor va fi în extindere, iar în zonele de munte, cantitățile de apă vor depăși 10…15 l/mp și izolat 20…25 l/mp. În noaptea de duminică spre luni se vor semnala precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare în nordul Carpaților Orientali, iar la altitudini mai mari de 1700 m și în restul masivelor montane. Vântul se va intensifica temporar în majoritatea zonelor”, se arată în atenționarea făcută de Administrația Națională de Meteorologie.

Maxima zilei de duminică este de 29 de grade în Capitală, urmând ca luni dimineața temperaturile să scadă semnificativ. Mercurul în termometre va arăta, la începutul săptămânii viitoare, între 11 și 18 grade.

„Duminică vremea va fi deosebit de caldă pentru această dată, cu o temperatură maximă de 27…29 de grade iar cerul va fi mai mult senin pe parcursul zilei, apoi se va înnora treptat. În a doua parte a nopții de duminică spre luni și luni dimineață temporar va ploua. Vântul va sufla slab și moderat. Temperatura minimă va fi de 11…13 grade. Luni vremea se va răci semnificativ față de intervalul anterior, astfel că temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 18 grade”, au anunțat meteorologii ANM.

Cristiana Furtuna
Cu o experienta de peste 8 ani in mass-media, Cristiana Astefanoaiei lucreaza in presa online din 2015. Din timpul facultatii a profesat la o televiziune locala din Galati, luand interviuri, realizand stiri si emisiuni, iar la Bucuresti a descoperit redactia online revistateo.ro. Ulterior a fost project manager si redactor pentru mai multe website-uri. Experienta se concretizeaza in materialele Agromedia care aduc informatii utile cititorilor.

    You may also like

    Leave a reply

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    More in Agromedia