AgromediaTrucuri și sfaturi

Frunzele galbene la tomate sunt un semn al apariției bolilor fungice: care sunt cauzele și cum se combat

Frunzele galbene la tomate sunt un semn al apariției bolilor fungice: care sunt cauzele și cum se combat
Frunzele galbene la tomate sunt un semn al apariției bolilor fungice: care sunt cauzele și cum se combat

Apariția frunzelor galbene la cultura de tomate nu este cel mai bun semn. Frunze galbene pot fi o atenționare, iar cauzele apariției acestora pot fi multiple. Printre cea mai des regăsită cauză se află apariția bolilor și dăunătorilor, extrem de periculoasă pentru dezvoltarea culturii.

De ce pot apărea frunze galbene la cultura de tomate

Există mai multe motive din cauza cărora frunzele tomatelor se pot îngălbeni, acestea fiind valabile și în cazul răsadurilor. Iată care sunt câteva dintre ele:

Umiditate excesivă sau lipsă de apă

Sistemul de udare este foarte important la cultura de tomate. Astfel, fie că sunt udate prea mult, fie prea puțin, roșiile sunt afectate. În perioada de creștere, în câmp deschis, tomatele sunt udate de 1-2 ori pe săptămână. În cazul în care solul este foarte uscat, cantitatea de apă trebuie redusă, nu majorată, pentru a nu expune plantele la riscul de a dezvolta mucegai sau de a crăpa.

Apariția bolilor

Frunzele galbene pot fi un semn al apariției fuzariozei sau a altor boli, mai ales dacă vorbim despre frunze galben aprins de la partea de jos a roșiilor spre vârf.

Cultura nu are destul minerale și oligoelemente

Fertilizările faziale, atât cele radiculare, cât și cele foliare, sunt foarte importante pentru dezvoltarea armonioasă a culturii. Unul dintre cele mai importante elemente este azotul, deoarece carența de azot poate provoca îngălbenirea uniformă a frunzelor.

Pe suprafețe mici se pot folosi îngrășăminte naturale care conțin azot, cum ar fi gunoiul de grajd și compostul.

Dăunătorii au atacat sistemul radicular

Frunzele galbene pot apărea și atunci când sistemul radicular al tomatelor este afectat de dăunători, sau atunci când rădăcinile au fost vătămate accidental la transplantare sau la afânarea solului.

Prea multă umiditate

Dacă tomatele sunt crescute în spații protejate, atunci există șansa ca în aer să fie un grad prea mare de umiditate. Procentajul optim într-o seră sau solar este de maxim 70%, altfel frunzele pot putrezi.

În cazul culturilor de la câmp, există șansa ca temperatura să fie mult prea scăzută, ceea ce poate cauza hipotermie.

Îngălbenirea frunzelor superioare

Iată care pot fi motivele pentru îngălbenirea frunzelor superioare la tomate:

Carența de calciu – în cazul acestei situații, frunzele superioare îngălbenesc, vârfurile se deformează, florile cad și apar pete pe fructe. Pentru a remedia situația puteți pulveriza plantele cu azotat de calciu (20 g per găleată de apă).

Carența de sulf – în acest caz, nervurile frunzelor încep să se înroșească, până ajung la îngălbenire, iar tulpinile se subțiază. Tratamentul constă în pulverizarea tomatelor cu sulfat de magneziu (10 g la 10 litri de apă).

Carența de fier – frunzele îngălbenesc în partea de mijloc și de-a lungul nervurilor medii, fiind nevoie de pulverizarea tomatelor cu o soluție 1% de sulfat feros sau chelat de fier.

Carența de mangan – culoarea nervurilor frunzei devine galben-verzuie, fiind nevoie de aplicarea unei soluții de 1% de permanganat de potasiu.

Carența de bor – în acest caz, frunzele tomatelor se deformează la bază, apoi devin galbene, iar apoi maro închis. Tratamentul constă în aplicarea unei soluții de acid boric (10 g la 10 litri de apă).

Îngălbenirea frunzelor inferioare la tomate

De cele mai multe ori, îngălbenirea frunzelor inferioare ale tomatelor este un semn al faptului că planta scapă de frunzele mai bătrâne.

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Comments are closed.

    More in Agromedia