Știri Agricole

Fructele de toamnă care devin o raritate în piețe. Într-un singur an, producția din România a scăzut de 25 de ori

Este vremea celor mai parfumate fructe ale toamnei: gutuile, dar cele românești devin tot mai rare

Toamna aduce cu sine aroma inconfundabilă a gutuilor, dar din păcate, aceste fructe tradiționale românești devin din ce în ce mai greu de găsit. Livezile au fost grav afectate de o boală devastatoare, ce a condus la o scădere drastică a producției.

Conform datelor de la Institutul Național de Statistică, anul trecut s-au recoltat de 25 de ori mai puține gutui decât în anul precedent. În aceste condiții, pe tarabe au început să își facă loc gutuile din Turcia și Grecia.

Din cei aproximativ 5.000 de gutui dintr-o livadă din Tulcea, trei sferturi au fost afectate de bacteria Erwinia amylovora. Până acum trei ani, sute de tone de fructe erau exportate din România către țări precum Ungaria, Germania și Franța, dar și pe piața internă. Acum, producția a scăzut dramatic. Valentina Clocotici, administrator de livadă, declară: „Anul trecut, produceam aproape 40 de tone pe hectar, dar, din cauza focului bacterian extrem de agresiv, anul acesta suntem compromiși.”

Într-o livadă din localitatea Bălăceanu, județul Buzău, care se întinde pe mai bine de 11 hectare, seceta și boala au dus la obținerea unor fructe mici, multe dintre ele stricate pe pom. Elena Izadi, șefa serviciului de protecția plantelor și carantină fitosanitară din cadrul ANF, explică: „Boala provoacă pierderi mari de producție și, odată instalată, poate distruge întreg pomul în numai trei luni de la infecție.”

Infecția este greu de combătut, iar Gheorghe Lămureanu, cercetător, menționează: „Din cauza acestei boli, interesul pentru această cultură a scăzut semnificativ, pentru că investițiile necesare pentru o livadă sunt foarte mari. Atunci când ajungi în anul 3 sau 4 să recoltezi, deja livada începe să se usuce.”

În piețe, un kilogram de gutui românești costă între 10 și 12 lei, dar nu mai sunt la fel de atrăgătoare ca cele aduse din alte țări. Un vânzător remarcă: „Nu sunt cum trebuie; le ia lumea doar pentru varză la murat, atât.”

De asemenea, fabricile care produc gemuri și compoturi sunt nevoite să aducă gutui din afaceri externe. Rocsana Vârban, șefă de producție la o fabrică de procesare a fructelor, afirmă: „În România, nemaifiind gutui pe piață, suntem nevoiți să le importăm din afară. Turcia și Polonia sunt principalii furnizori.”

Conform datelor Institutului Național de Statistică, producția de gutui a scăzut dramatic, ajungând la doar 5 tone în 2023, față de 126 de tone în 2022. Această situație îngrijorătoare ridică semne de întrebare cu privire la viitorul acestei culturi esențiale în peisajul agricol românesc.

Cristiana Furtuna
Cu o experienta de peste 8 ani in mass-media, Cristiana Astefanoaiei lucreaza in presa online din 2015. Din timpul facultatii a profesat la o televiziune locala din Galati, luand interviuri, realizand stiri si emisiuni, iar la Bucuresti a descoperit redactia online revistateo.ro. Ulterior a fost project manager si redactor pentru mai multe website-uri. Experienta se concretizeaza in materialele Agromedia care aduc informatii utile cititorilor.

    You may also like

    Comments are closed.