Știri Agricole

Fructe și legume modificate genetic. Care a fost traseul preistoric al celor mai consumate plante

Fructe și legume modificate genetic. Care a fost traseul preistoric al celor mai consumate plante
fructe,legume, modificari genetice

Oamenii de știință încearcă din răsputeri să modifice genetic anumite produse, cu intenția de a crea o lume mai sustenabilă. Totuși, majoritatea plantelor pe care le consumăm în prezent au fost deja modificate cu sute de ani în urmă. Pornind de la grâu și porumb, ajungând la fructe mai moderne, toate aceste produse au trecut prin multe schimbări de-a lungul istoriei.

Plante modificate genetic de sute de ani

Grâul – această plantă a ajutat la crearea de așezări. Oamenii căutau să își stabilească locuința în apropierea zonelor în care se putea cultiva grâul. Atunci când oamenii nomazi au devenit agriculturi, grâul a fost printre primele plante cultivate și modificate. Primele formă de agricultură constau în strângerea semințelor sălbatice. După o perioadă, oamenii preistorici au început să replanteze semințele.

Una dintre marile reușite ale strămoșilor noștri a fost obținerea genomul numit ,,indehiscent”. Această acțiune a ajutat la oprirea scuturării semințelor plantei. În acest fel, au reușit să păstreze planta comestibilă pentru o mai lungă perioadă de timp, iar semințele au crescut, asemenea valorii nutriționale.

Bananele – deși, în prezent, bananele sunt printre cele mai consumate fructe din lume, în starea lor nemodificată genetic, acestea nu erau comestibile. 6500 de ani a durat modificarea acestora pentru a scăpa de pulpa plină de semințe și pentru a ajunge la forma și mărimea de astăzi.

Pepenele verdepepenele are o lungă istorie, fiind cel mai modificat genetic fruct din lume. Arheologii au descoperit semințe de pepeni, într-o așezare din Libia de acum 5000 de ani. Oamenii au lucrat la schimbarea gustului amar al pepenelui, având, la început, diferite forme și culori.

Pepenele original era mai mult format din semințe și era extrem de mic față de ce cunosc oamenii din prezent. Supraproducţia de licopen, o caracteristică introdusă de oameni este ceea ce îi oferă pepenelui culoarea roșie.

Porumbul – Acum 9000 de ani, planta numită Balsas Teosinte (Zea Mays parviglumis) a fost modificată de oamenii preistorici. În zona Americii de Sud, mezoamericanii au încrucișat această specie selectiv, având un rezultat spectaculos, apărând brusc în descoperirile arheologice. Ultimele cercetări ale specialiștilor au scos la iveală faptul că cea mai mare evoluție a porumbului a fost suprimarea ramurilor de tulpină.

Broccoli, conopidă și varză, legume create de oameni

Toate aceste plante, alături de salata verde, de varza de Bruxelles, au fost create de oameni, neexinstând un strămoș în sălbăticie. Încrucișările artificiale au fost aplicate pe planta de muştar Brassica oleracea, rezultând legumele menționate mai sus care sunt, evident, aceeași specie.

Planta de muştar Brassica oleracea are câteva frunze mari și câteva buchete de flori galbene, iar modificarea modelului de creștere a acestei plante a rezultat în buchetul de broccoli sau conopidă. La broccoli s-au dezvoltat buchetele de flori sub formă de muguri închiși. În ceea ce privește culoarea albă a conopidei, s-a folosit mutația unei celule neindentificate.

Migdalele – aceste fructe au fost modifict genetic pentru a alunga gustul amar, ghimbii, dar și cantitatea de cianură care era produsă de compusul zaharos și o anumită enzimă. Midgalele din prezent sunt un rezultat al multor specii de migdali sălbatici, încrucișat cu specii ale căror fructe erau mult mai dulci.

Căpșunile – Amedee-Francois Frezier, matematician și inginer, este responsabil pentru expunerea căpșunilor în Europa, în secolul XVIII. Acesta a descoperit fructele atunci când se ocupa de cartografierea Chile pentru Ludovic al XIV-lea al Franţei.

Căpșunile au fost încrucișate cu fructele de pădure sălbatice din America. După zeci de ani de încercări eșuate, au rezultat căpșunile de grădină din Franța.

Dacă ți s-a părut interesant acest articol, te invităm pe pagina de Facebook Agromedia.ro pentru mai multe discuții despre agricultură, trucuri și sfaturi pentru gospodari!

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Comments are closed.