Europarlamentarul Eugen Tomac a solicitat Comisiei Europene un sprijin de minimum 100 de milioane de euro pentru fermierii români. „Comisia urmează să reevalueze cuantumul compensației”, afirmă liderul PMP.
Comisia Europeană va reevalua cuantumul compensației acordate fermierilor români afectați de criza generată de importurile de cereale din România și de secetă, a anunțat europarlamentarul Eugen Tomac. El a subliniat că a cerut sprijin de cel puțin 100 milioane de euro.
„Am solicitat, în această seară, Comisiei Europene un sprijin de minimum 100 de milioane de euro pentru fermierii români. Comisia urmează să reevalueze mâine cuantumul compensației cuvenite României pentru agricultorii din țara noastră afectați de criza generată de importul de cereale din Ucraina și seceta de anul trecut”, a anunțat eurodeputatul PMP Eugen Tomac.
Europarlamentarul că solidaritatea înseamnă sprijin pentru toți cei afectați de consecințele războiului criminal început de Rusia.
„Ministrul incompetent al Agriculturii și aparatul său nu au fost în stare să transmită la Bruxelles o solicitare bine fundamentată, astfel încât fermierii români să poată fi ajutați corespunzător nevoilor pe care le au în această perioadă extrem de dificilă. Prin urmare, cred că suma finală trebuie cel puțin înzecită”, susține liderul PMP.
Petre Daea a declarat recent că fermierii vor beneficia de un nou ajutor de la Comisia Europeană. Este vorba de un nou sprijin din partea Comisiei Europene pentru compensarea pierderilor celor afectaţi de importurile de cereale din Ucraina.
„Pe 30 martie, prin votul dat în Comitet, România va beneficia de prima tranşă din rezerva de criză. Am ţinut legătura mereu cu Reprezentanţa Permanentă a României la Bruxelles şi am cunoştinţă că se va lucra la un nou mecanism de sprijin, pentru suplimentarea sumelor destinate ţării noastre, aşa cum a solicitat preşedintele României”, a declarat Petre Daea.
Fondurile mici alocate României au provocat un val de nemulțumiri
Comisia Europeană a anunţat săptămâna trecută că va recurge la rezerva de criză pentru a sprijini fermierii din Polonia, România şi Bulgaria, deblocând o sumă de 56,3 milioane de euro pentru compensarea „pierderilor economice datorate creşterii importurilor de cereale şi oleaginoase” venite din Ucraina „şi limitarea impactului dezechilibrelor pieţei”.
Astfel, a fost propusă alocarea unei sume de 29,5 milioane de euro Poloniei, 16,75 de milioane de euro Bulgariei, iar României 10,05 milioane de euro. Fondurile mici alocate României au adus nemulţumiri în rândul fermierilor români care au solicitat un mecanism real de sprijin pentru agricultori. Ulterior, în urma reacţiilor publice şi a intervenţiei preşedintelui Klaus Iohannis la Consiliul European, Comisia Europeană a început să lucreze la un al doilea pachet de ajutor.