Alianța pentru Agricultură și Cooperare a solicitat declararea stării de calamitate cauzată de seceta severă, printr-o scrisoare oficială adresată Guvernului. Astfel, fermierii pot amâna plățile lucrărilor agricole până când vor primi despăgubirile de secetă.
Fermierii sunt afectați de secetă și de scumpirile din ultima perioadă
Pe lângă seceta pedologică care, în unele județe, a afectat între 40 și 80% din suprafața cultivată, fermierii au fost afectați și de scumpirile înregistrate în ultima perioadă, atât la energie electrică, cât și la îngrășăminte și combustibil.
”Fermierii au înregistrat pagube uriașe în urma instalării secetei pedologice severe din iarna 2021-2022, primăvara anului 2022 și arșița atmosferică din această vară.
Sunt județe unde suprafețele cu culturi agricole de toamnă au un grad de afectare datorat secetei pedologice severe cuprins între 40-80%. După cum bine știți situația este mult mai dramatică la culturile de primăvară care au un grad de afectare între 90-100%.
Deși seceta din acest an nu este generalizată la nivelul întregii țări, afectând doar anumite județe, fermierii sunt afectați mult mai grav decât în anul de recoltă 2020 datorită efectelor crizelor energetice, de carburanti sau război”, se arată în scrisoare.
De asemenea, în scrisoarea oficială trimisă Guvernului României, reprezentanții au mai susținut că declararea stării de calamitate ar mai fi necesară ”deoarece majoritatea contractelor pentru inputurile cu preț crescut datorită crizelor energetice, carburanți, război, vor ajunge la termen la sfârșitul lunii iulie 2022”.
Fermierii au datorii mari
În scrisoarea oficială se enumeră și motivele pentru care fermierii au cerut declararea stării de calamitate. Printre acestea, se află datoriile inputurilor folosite pentru acest an agricol, cheltuielile de înființare ale culturilor și de arendă.
„Facem ceea ce trebuie, ceea ce legea ne impune si ceea ce terenul și fermierii ne solicită. România are la această dată o situație delicată. Sunt culturi și culturi, parcele și parcele. Unele sunt în vegetație normală, altele nu. Plantele suferă, și este nevoie nevoie de a se interveni si am eliberat acest ordin comun de ministru cu ministrul Bode”, a declarat Ministrul Agriculturii, Petre Daea, conform Realitatea.net.
Scrisoarea a fost semnată de reprezentanţii organizaţiilor: Federaţia Naţională a Producătorilor din Agricultură, Industria Alimentară şi Servicii Conexe din România – PRO AGRO, Liga Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România – LAPAR, Uniunea de Ramură Naţională a Cooperativelor din Sectorul Vegetal – UNCSV şi Asociaţia Producătorilor de Porumb din România – APPR.