Descoperă

Fenomen UNIC în România. S-a înroșit cerul. Unde a fost observată AURORA BOREALĂ

Lumini roşii care seamănă cu aurora boreală au fost vizibile duminică seară în mai mult județe ale țării.

„Aurora boreală vizibilă Acum din România!!! Fotografiile au fost realizate acum câteva minute din judeţul Timiş de Alex Babiuc (Şandra – Timiş) şi Andrei Gornic (Paniova – Timiş). Relatări şi fotografii sunt din mai multe zone din ţară: Timiş, Bihor, Cluj, Caraş Severin, Bucureşti, Giurgiu, Ialomiţa, Tulcea, etc”, a scris AstroInfo pe Facebook.

„Aurora Boreală pe cerul României; aceasta a putut fi observată şi raportată din toate zonele ţării, cum e şi captura de mai jos, realizată în judeţul Timiş, comuna Paniova”, a notat şi pagina de Facebook „Furtuni România – Prognoze, avertizãri şi analize meteo”.

Astronomul Adrian Șonka a declarat pentru Digi24.ro că fenomenul este foarte rar la latitudinea țării noastre. El a fost cauzat de o erupție solară care a avut loc în urmă cu câteva zile și s-a produs în această seară, când particulele emise în urma erupției au ajuns pe Pământ și au interacționat cu atmosfera terestră. Astronomul a mai precizat că nu se poate anticipa dacă astfel de fenomene vor mai fi văzute, pentru că sunt mai multe condiții care trebuie îndeplinite pentru ca aurora boreală să devină vizibilă.

În luna aprilie aurora boreală a putut fi văzută în mai multe ţări din Europa, inclusiv în România. Declanşatorul a fost o furtună solară, cea mai puternică din ultimii ani.

Aurora polară este un fenomen optic ce constă într-o strălucire intensă observată pe cerul nocturn în regiunile din proximitatea zonelor polare, ca rezultat al impactului particulelor de vânt solar în câmpul magnetic terestru. Când apare în emisfera nordică, fenomenul e cunoscut sub numele de aurora boreală.

Specialiștii spun că este vorba despre o situație extrem de rară – fenomenul fiind, în mod normal, vizibil doar din regiunile nordice, notează debraila.ro. Aurorele de culoare roșie sunt rare și sunt produse de particulele de oxigen situate la înălțimi de peste 320 kilometri. Moleculele de azot produc aurore boreale de culoare albastră sau albastră-purpurie. Aurora polară este un fenomen optic ce constă într-o strălucire intensă observată pe cerul nocturn în regiunile din proximitatea zonelor polare, ca rezultat al impactului particulelor de vânt solar în câmpul magnetic terestru. Când apare în emisfera nordică, fenomenul e cunoscut sub numele de Aurora Boreală. În luna aprilie aurora boreală a putut fi văzută în mai multe ţări din Europa, inclusiv în România, scrie News.ro. Declanşatorul a fost o furtună solară, cea mai puternică din ultimii ani.

Cristiana Furtuna
Cu o experienta de peste 8 ani in mass-media, Cristiana Astefanoaiei lucreaza in presa online din 2015. Din timpul facultatii a profesat la o televiziune locala din Galati, luand interviuri, realizand stiri si emisiuni, iar la Bucuresti a descoperit redactia online revistateo.ro. Ulterior a fost project manager si redactor pentru mai multe website-uri. Experienta se concretizeaza in materialele Agromedia care aduc informatii utile cititorilor.

    You may also like

    Comments are closed.

    More in Descoperă