Făinarea este una dintre cele mai periculoase boli pentru tomate. Purtând denumirea oficială de Leveillula taurica, după ciuperca producătoare, boala poate afecta întreaga cultură de roșii dacă nu este prevenită corespunzător sau combătută din cele mai fragede momente.
Făinarea este foarte puternică deoarece poate rezista în sol pe resturile vegetale sub formă de fructificații de rezistență. Astfel, ciuperca poate apărea și în cultura următoare, prin sporii din sol care vor infecta noile plante.
Atunci când cultura este deja în vegetație, boala poate fi purtată de vânt, de picăturile de apă de ploaie sau chiar de apa cu care se irigă.
Făinarea tomatelor – simptome
Leveillula taurica poate să atace toate organele aeriene ale frunzei, însă primele simptome se pot observa în special pe frunzele de la baza plantei. Încetul cu încetul, boala se transmite și pe frunzele superioare.
Primele semne ale apriției bolii sunt legate de îngălbenirea pe partea superioară a frunzei. Pe partea inferioară a frunzelor, se va putea observa un strat alb-cenușiu, cu aspect prăfos. Țesuturile se vor brunifica, iar frunzele se vor usca.
Cultura afectată de făinare va face fructe în număr mult mai mic și de dimensiuni mici. Fructele care vor supraviețui se vor coace foarte greu.
Boala se dezvoltă în special în spațiile protejate, deoarece condițiile de mediu care favorizează apariția acesteia sunt:
- un grad de umiditate între 70-82%
- temperaturi curpinse între 18-24 grade Celsius
Un alt factor care favorizează apariția acestei boli este densitatea mare de plantare și vigoarea hibridului.
Metode de prevenție și de combatere a făinării
Cele mai eficiente metode de prevenire a făinării sunt:
- dezinfectarea solului cu fungicide pe bază de cupru sau din grupa decarboximide, eliminarea completă a resturilor vegetale, folosirea ustensilelor dezinfectate
- rotația culturilor (excluzând ardeii și vinetele, deoarece sunt culturi puternic afectate de aceeași ciupercă)
- evitarea fertilizării în exces cu azot, deoarece azotul induce o creștere vegetativă puternică, dar o imunitate scăzută a plantei
- aplicarea îngrășămintelor pe bază de potasiu care au puterea de a reduce incidența bolii, prin scăderea ratei de transpirație
- cultivarea soiurilor și a hibrizilor cu rezistență genetică.
Cele mai eficiente metode de combatere a făinării sunt:
- dacă există semne ale apariției bolii în spațiile protejate, atunci primul pas ar fi ridicarea temperaturii până la 26-27 de grade Celsius și reducerea gradului de umiditate până la 75%
- folosirea fungicidelor specifice
Fungicidele folosite trebuie să fie alese în funcție de cultura pe care dorim s-o tratăm.
Făinarea este o boală care poate afecta integritatea culturii, fiind destul de greu de înlăturat odată ce s-a instalat. Tocmai de aceea, se recomandă cu insistență măsurile de prevenție.