Coriandrul este o plantă aromatică și se găsește atât în Europa, cât și în India și Africa de Nord. Planta mai este cunoscută și cu numele de „pătrunjelul chinezesc”, fiind des folosită în preparatele tradiționale asiatice.
Pe lângă utilizarea în preparatele culinare, coriandrul este și o plantă medicinală, având multe beneficii asupra sănătății organismului uman.
Ce conține coriandrul
În o linguriță de coriandru regăsim:
- vitaminele A, C, E, K şi complexul de vitamine B
- calciu
- fosfor
- fier
- zinc
- antioxidanți
- un gram de fibre
- 2 calorii
- un gram de proteine
- un gram de grăsimi;
- un gram de carbohidrați
- un gram de zahăr.
Ce beneficii are coriandrul
Încurajează sănătatea creierului
Coriandrul conține o mare cantitate de antioxidanți, așa că este de mare ajutor în sprijinirea sănătății creierului. Astfel, acesta poate preveni apariția bolilor legate de inflamația creierului, precum Alzheimer, boala Parkinson sau scleroza multiplă.
Stimulează digestia
Extractul din semințe de coriandru poate ameliora simptomele cauzate de sindromul colonului iritabil, îmbunătățind, de asemenea, digestia și crescând pofta de mâncare.
Poate reduce nivelul colesterolului din sânge
Studiile efectuate pe șobolani au demonstrat că această plantă aromatică are capacitatea de a reduce nivelul colesterolului din sânge, însă este indicat să cereți opinia medicului specialist.
Un bun antiinflamator
Având un conținut mare de antioxidanți, coriandrul poate lupta împotriva radicalilor liberi și a inflamațiilor din organism.
Reflează tensiunea
Consumul de coriandru poate reduce tensiunea arterială, datorită conținutului de acetilcolină, scăzând șansele apariției bolilor de inimă.
Previne anemia
Coriandrul conține fier, ajutând, astfel, persoanele care suferă de anemie, crescând nivelul de energie și îmbunătățind sănătatea oaselor.
Antialergenic natural
Proprietățile antihistaminice din coriandru pot lupta contra simptomelor cauzate de alergii.
Susține sănătatea pielii
Un sudiu a demonstrat că extractul de coriandru a avut efecte pozitive asupra pielii, protejând-o de deteriorarea radiațiilor ultraviolete medii sau B (UVB).
Cum se poate consuma coriandrul
Frunzele proaspete – se pot folosi în salate, sucuri sau smoothie-uri, sau ca garnitură și ornament pentru alte preparate culinare.
Pulbere de coriandru – se obține prin măcinarea semințelor uscate. Pulberea nu mai este valabilă după o săptămână. Se consumă câte o linguriță de trei ori pe zi.
Infuzia – se obține dintr-o linguriță de semințe de coriandru la o cană de apă clocotită. Se lasă la infuzat timp de 3-4 minute, apoi se strecoară și se consumă.