Mijlocul toamnei ne pregăteşte surprize la care nimeni nu se mai aştepta: temperaturi neobişnuit de mari pentru această perioadă a anului.

“Pentru iarnă e prematur să ne pronunţăm. Până atunci, să vorbim puţin despre luna octombrie pentru că actualizările pentru intervalul lunii octombrie menţionează posibilitatea ca în fiecare dintre cele patru săptămâni să avem alternanţe de perioade mai calde, mai ales în partea de sud-est a ţării. Astăzi, octombrie a debutat cu temperaturi ce caracterizează o vreme de vară.

Mâine, aşa cum spuneam, în partea de sud-est vom depăşi 25 de grade. Marţi, răcirea va fi una semnificativă. Dacă astăzi am înregistrat cu valori cu peste 10 grade decât normalul termic al unei zile de 1 octombrie, cu siguranţă de marţi o să observăm valori cu zece grade mai coborâte pentru că maximele nu vor mai depăşi 20-21 de grade.

Şi sfârşitul de săptămână va aduce, din nou, valori apropiate de pragul unei zile de vară, 24 de grade, în partea de sud-est a ţării. Următoarea săptămână nu prezintă schimbări semnificative, mai degrabă un semnal pentru temperaturi mai apropiate de normal şi cu o tendinţă a precipitaţiilor deficitară în special în jumătatea sudică, după care cantităţi apropiate de normal.

Nu ar părea, la acest moment, o lună octombrie care să ne pună probleme din punctul de vedere al condiţiilor meteorologice.

Iarna este încă departe. Ce putem să spunem din statistica datelor din ultimii ani, sau cel puţin din ultimii zece ani, ultimele trei ierni în ţara noastră, din 2019 şi până în 2022, au fost în top 5 cele mai călduroase ierni din istoria măsurătorilor meteorologice. Aceasta nu înseamnă că tendinţa spre o iarnă normală, mai degrabă, spre o iarnă blândă, nu poate fi caracterizată şi de intervale în care să vorbim şi de minime de -10 grade în zonele depresionare”, a explicat directorul ANM.

Prognoza meteo octombrie 2022

Totodată, în săptămâna 3 – 10 octombrie, valorile termice se vor situa în jurul celor specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României, iar regimul pluviometric va fi deficitar în regiunile vestice, sudice, estice şi la munte, în timp ce în regiunile nordice şi centrale va fi în general apropiat de cel normal pentru acest interval.

De asemenea, în perioada 10 – 18 octombrie 2022, estimările arată că temperatura aerului va avea valori apropiate de cele normale pentru această perioadă, la nivelul întregii ţări, iar cantităţile de precipitaţii estimate pentru acest interval vor fi deficitare în toate regiunile.

În săptămâna 17 – 24 octombrie 2022, temperaturile medii vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă, la nivelul întregii ţări. Regimul pluviometric va fi în general apropiat de cel normal pentru acest interval, posibil local deficitar în sud-vestul ţării.

În ultima săptămână de prognoză, 24 – 31 octombrie, mediile valorilor termice se vor situa uşor peste cele specifice pentru această săptămână, în cea mai mare parte a ţării, dar mai ales în sud-estul teritoriului. Cantităţile de precipitaţii vor avea o tendinţă uşor excedentară în regiunile nord-vestice, dar şi uşor deficitară în cele sudice, iar în rest vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă.

Vremea octombrie 2022. Specialiștii ANM au avertizat pericolul din țara noastră

Cristiana Furtuna
Cu o experienta de peste 8 ani in mass-media, Cristiana Astefanoaiei lucreaza in presa online din 2015. Din timpul facultatii a profesat la o televiziune locala din Galati, luand interviuri, realizand stiri si emisiuni, iar la Bucuresti a descoperit redactia online revistateo.ro. Ulterior a fost project manager si redactor pentru mai multe website-uri. Experienta se concretizeaza in materialele Agromedia care aduc informatii utile cititorilor.

    You may also like

    Leave a reply

    Adresa ta de email nu va fi publicată.