Cultivarea legumelor într-un tunel de grădină este o soluție populară pentru gospodării și case de vacanță. Un tunel din plastic este mult mai ieftin decât o seră și este ușor de asamblat și dezasamblat. Cultivarea sub acoperiș oferă mult mai multe opțiuni în comparație cu metoda tradițională de cultivare în câmp.

Cultivarea legumelor în spații acoperite accelerează recolta de legume cu până la 2-4 săptămâni și prelungește perioada de vegetație, permițând cultivarea primăvara devreme și toamna târziu. De asemenea, face posibilă producția de legume foarte iubitoare de căldură, cum ar fi pepenele, vinetele sau quinoa.

Ce reprezintă un tunel de grădină

Cea mai simplă seră modernă este un tunel format din mai multe secțiuni flexibile acoperite cu folie alimentară. Este ușor de asamblat și suficient de ușor pentru a fi transportat dintr-un loc în altul pe vreme fără vânt. Astfel, structura asamblată poate fi acum mutată înainte și înapoi în timpul sezonului, acoperind alternativ răsadurile diferitelor culturi, florile cu înflorire timpurie și chiar plantele din containere. Pentru o creștere timpurie și o creștere accelerată a plantelor perene, cum ar fi agrișul, ceapa, căpșunile și în grădinile mari care dau fructe de la începutul primăverii până la îngheț, aceasta este cea mai bună opțiune. Astfel de modele de solarii de grădină găsești, de exemplu, la gardenway.ro.

Solarii de gradina Gardenpoint – Gardenway.ro

Ce fructe și legume se cultivă într-un tunel de grădină

Pe lângă popularele roșii și castraveți, există și alte culturi care sunt ideale pentru a fi cultivate într-un tub de grădină. Toate soiurile de legume, ierburi și fructe de pădure se pot înțelege în același spațiu, atâta timp cât au preferințe similare în ceea ce privește umiditatea, lumina și tipul de sol.

Legume pentru tunel de grădină

În afară de roșii, și alte plante de noapte, cum ar fi ardeii dulci (nu-i combinați cu ardeii iuți pentru a evita polenizarea excesivă) și vinetele, dau roadă excelentă în tunel. Castraveții pot fi însoțiți de alte plante cum ar fi fructul pasiunii și dovleceii. De asemenea, pot fi plantate diferite soiuri de varză, iar cartofii sunt o idee bună pentru cei care doresc să mănânce cartofi tineri pe tot parcursul anului. Într-un microclimat ideal de seră, se pot produce cu ușurință fructe suculente și coapte.

Verdeață 

În spațiile mici, neocupate, este ușor să plantați plante aromatice între straturile de semințe, ceea ce este excelent pentru a menține microelementele sănătoase. Asigurați-vă că adăugați arpagic, pătrunjel, spanac, mărar, salată verde și busuioc la ghivecele standard. Aceste culturi vă vor îmbogăți masa și se pot vinde bine pe piață.

Fructe de pădure

Cel mai inteligent mod de a face loc în seră pentru iubitorii de fructe de pădure proaspete este să plantați căpșuni. Aici, acestea se vor coace fără riscul de a fi afectate de numeroșii dăunători care pândesc în aer liber. Grădinarii deosebit de pasionați pot cultiva și afine.

Fructe de grădină

În tuneluri de grădină se pot planta smochine, piersici și struguri – de preferință soiuri pitice care au nevoie doar de un spațiu limitat.

Flori

Afacerea cu sere este deosebit de populară printre cultivatorii de flori. Sub protecția tunelului, trandafirii, lalelele, bujorii și chiar orhideele și crinii prosperă. Se pot planta arbuști pentru a vinde mai târziu mugurii sau se pot vinde răsaduri. De asemenea, puteți înmulți în mod eficient diferite tipuri de flori pentru a le planta în propriile straturi de flori.

Când se începe sezonul de grădinărit

Primul lucru de care trebuie să țineți cont este că nimic nu va crește până când solul nu este suficient de cald. Din acest motiv, cel mai bine este să vă construiți tunelul de grădină cu câteva săptămâni înainte de a plănui să îl folosiți. 

După ce temperaturile cele mai scăzute ale iernii au trecut, tunelurile pot fi folosite pentru a începe plantarea de primăvară. Culturile de primăvară din sezonul rece, cum ar fi broccoli, spanac, varză, salată, căpșuni și mazăre, prosperă într-un tunel de grădină. Tunelurile pot fi, de asemenea, folosite pentru a începe cu două săptămâni mai devreme culturile de vară, cum ar fi ardeii, roșiile sau porumbul dulce.

Căutați o modalitate de a vă prelungi sezonul de creștere? Nu doriți să investiți mulți bani? O structură permanentă nu vă pare atractivă? Dacă ați răspuns afirmativ la oricare dintre aceste întrebări, tunelurile de grădină ar putea fi potrivite pentru dumneavoastră!

Adrian Ioan
Adrian Ioan are o experienta de peste 10 ani in presa online, lucrand in prezent ca editor la publicatia huff.ro. A realizat stiri in regim breaking news, materiale exclusive si interviuri, fiind colaborator Agromedia de la infiintarea proiectului.

You may also like

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Agromedia