Cireșele și vișinele sunt unele dintre cele mai așteptate fructe ale verii. Acestea au un gust perfect dulce-acrișor, fiind un remediu perfect în zilele de vară caniculare.
Oamenii care stau la curte și dețin o livadă de pomi fructiferi știu că, uneori, există șanse ca fructele să crape și să se strice. Acest fenomen este unul natural și nu există foarte multe metode de a-l preveni, fiind strict legat de condițiile meteorologice.
Cu toate astea, sunt câteva trucuri care pot ameliora situația și pot duce la salvarea fructelor pe care le iubim atât de mult.
De ce crapă cireșele și vișinele
Crăparea cireșelor și vișinelor are loc atunci când acestea încep să se coacă, un moment vital, de altfel. Crăparea are loc atunci când în lunile mai și iunie plouă foarte mult, iar temperatura este în jur de 20 de grade Celsius. Fructele acumulează foarte multă apă, din cauza picăturilor de pe coajă, iar tensiunea reieșită duce la crăparea lor.
Așadar, precipitațiile în exces, temperaturile de 20 de grade, dar și vântul duc la crăparea fructelor. Acestea își pierd din frumusețe, dar pierd și din calitate – nu mai au același gust, fiind mai apoase. Există multe dezavantaje, unul important fiind favorizarea apariției bolilor și dăunătorilor.
Putem preveni crăparea fructelor?
Deși nu putem controla fenomenele meteorologice, există câteva situații în care putem preveni și ameliora această neplăcere. În primul rând, trebuie să acordăm o atenție sporită condițiilor meteo în lunile mai și iunie.
Astfel, atunci când se anunță vreme ploioasă, puteți să reduceți considerabil irigațiile pentru acești pomi fructiferi, nemaifiind atât de afectați de cantitatea mare de apă pe care o primesc când plouă.
Un aspect important este legat de evitarea tratamentelor cu azot. Acestea grăbesc coacerea fructelor, ceea ce nu ne dorim în situația de față. În schimb, sunt sugerate tratamentele cu calciu și bor care previn crăparea fructelor.
Tratamentul cu lecitină este, de asemenea indicat. Acesta luptă împotriva pătrunderii fungilor și întărește coaja fructelor, oferindu-i elasticitate.
Este important ca pomii să fie bine aerisiți. Acest lucru ajută la evaporarea rapidă a apei.