Știri Agricole

De azi încep înscrierile pentru subvențiile la usturoi și legume în spații protejate. Reguli pentru beneficiari

De azi încep înscrierile pentru subvențiile la usturoi și legume în spații protejate. Reguli pentru beneficiari
De azi încep înscrierile pentru subvențiile la usturoi și legume în spații protejate. Reguli pentru beneficiari

Joi, 3 ianuarie, s-au publicat în Monitorul Oficial două proiecte de Hotărâre de Guvern legate de subvențiile la legume în spații protejate și usturoi. Acestea vor consta în sume cuprinse între 1.000 și 4.000 de euro pe an/ beneficiar.

Începând de azi, 8 februarie, fermierii pot depune cererile de înscriere

Conform Agrointel.ro, șeful Direcției pentru Agricultură a Județului (DAJ) Vaslui, Gigel Crudu, a anunțat că fermierii interesați de subvențiile în cuantum de maxim 4.000 euro pentru tomate și schema aprobată de 3.000 euro pentru usturoi pot depune cererile la Direcțiile Agricole, atât în format electronic, cât și personal.

”Hotărârile de Guvern au fost publicate în Monitorul Oficial de joi – 3 februarie iar Agenția de Plăți a trimis lista beneficiarilor prevăzuți în Hotărârea Guvernului nr. 651/2021. Noi avem lista cu persoanele mandatate să facă controalele și să primească cererile. Astfel de marți, 8 februarie, fermierii pot depunere cererile, fie electronic sau personal, cu respectarea regulilor de distanțare socială”, a declarat Gigel Crudu, pentru sursa citată.

Pentru cultura de usturoi, beneficiarii trebuie să se încadreze în următoarele limite:

  • producătorilor agricoli persoane fizice care dețin atestat de producător emis în baza Legii nr. 145/2014 pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a pieței produselor din sectorul agricol, cu modificările și completările ulterioare, valabil până la 31 decembrie 2022
  • producătorilor agricoli persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale și întreprinderi familiale, constituite potrivit prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 44/2008 privind desfășurarea activităților economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale și întreprinderile familiale, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 182/2016
  • producătorilor agricoli persoane juridice.

Bugetul total alocat programul pentru usturoi în anul 2022 este de 22,2 milioane de lei, iar valoarea sprijinului este de 3000 euro/cultura/ha/beneficiar și se acordă pentru producțiile valorificate în perioada 1 iunie – 21 decembrie, pentru o producție minimă de 3 kilograme de usturoi/10 mp.

De azi încep înscrierile pentru subvențiile la usturoi și legume în spații protejate. Reguli pentru beneficiari

Programul culturilor de legume în spații protejate are alocat un buget de 225 milioane de lei

Programul de susținere a culturilor din spațiile protejate în anul 2022 are două cicluri de producție, iar tomatele se încadrează în ambele. Astfel, producțiile de tomate pot primi până la 4000 euro/beneficiar după cum urmează:

  • 3000 euro/beneficiar pentru producțiile valorificate în perioada 1 martie – 10 iunie (ciclul I)
  • 1000 euro/beneficiar pentru producțiile valorificate în perioada 15 octombrie – 9 decembrie (ciclul II)

Producția minimă necesară de tomate trebuie să fie de 3000 kg/1000mp.

Pentru ciclul II de producție, în care se încadrează culturile de ardei gras și/sau lung (kapia), castraveți, fasole păstăi, salată, spanac și ceapă verde, se poate acorda 1000 euro/beneficiar, atunci când producția minimă este de 4.000 kg/1000mp la castraveți și 2000 kg/1000mp la ardei gras și / sau lung – kapia.

La fasole păstăi, producția minimă este de 1.500 kg/1000mp, la spanac este de 1000kg/1000mp, la salată este de 10.000 de plante/1000mp, iar la ceapa verde de 10.000 de bulbi/1000mp.

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Comments are closed.