Descoperă

Cum va fi vremea tot anul 2021: de Bobotează afli dacă va fi un an secetos

Cum va fi vremea tot anul 2021 de Bobotează afli dacă va fi un an secetos
vreme, boboteaza

În ziua de 6 ianuarie, credincioșii creștini sărbătoresc Boboteaza sau Botezul Domnului, marcând finalul sărbătorilor de iarnă și a celor dedicate nașterii lui Iisus Hristos. Această sărbătoare este extrem de importantă, atât pentru credincioșii catolici, cât și pentru cei ortodocși.

Din punct de vedere simbolic, Boboteaza este o sărbătoare purificatoare, îndepărtând, cu ajutorul apei sfințite, spiritele rele din natură. Având o importanță simbolistică atât de mare, în această zi oamenii au început să facă previziuni meteorologice, în special legate de anul agricol și de recoltă.

Superstițiile legate de vreme în ziua de Bobotează

Bătrânii se foloseau, în trecut, de multe semne pentru a prezice cum va fi vremea în anul care tocmai a început. Folosindu-se de superstiții, obiceiul de a încerca să descopere vremea în ziua de Bobotează a prins contur și nu a fost uitat nici în ziua de azi.

Astfel, se spune din bătrâni că dacă vremea este frumoasă în ziua de Bobotează, atunci anul va fi prosper și bogat în pâine și pește. Dacă vremea a fost rece în această zi, atunci, până după ieșirea cu „Iordanul” se va încălzi, iar dacă a fost caldă, atunci se va răci.

De asemenea, se spune că dacă în ajunul Bobotezei e brumă pe pomi, vor fi poame multe, iar dacă în ajun de Bobotează picură din streașină atunci va fi o vară ploioasă. Tot legat de ajunul Bobotezei, se spune că dacă plouă în ajun, atunci tot anul va fi unul ploios.

Tradiția mai spune că în direcția în care va stropi preotul cu busuiocul muiat în agheazmă, de acolo vor veni ploile de peste an, iar dacă în ajunul Bobotezei, când preotul umblă cu “Iordanul” prin sate, îi va scârți zăpada sub picioare, atunci va fi un an bogat și rodnic.

Ce spun meteorologii despre vremea lunii ianuarie

Sintagma „Gerul Bobotezei” nu mai poate fi folosită anul acesta, din cauza temperaturilor mult mai mari decât mediile normale ale acestei perioade. ANM a anunțat că până la jumătatea lunii, temperaturile vor fi cu cinci grade în plus față de normalul perioadei. Precipitațiile vor fi excedentare în anumite zone ale țării.

În această săptămână, regimul pluviometric va fi excedentar la nivelul întregii țări, în special în zonele montane și sub-montane din jumătatea sudică a țării. Temperaturile vor fi mult mai crescute decât normalul perioadei, în special în zona de sud-est a României.

Administrația Națională de Meteorologie mai anunță că nu vom avea parte nici de ninsori prea curând. Deși luna ianuarie ar trebui să fie una dintre cele mai friguroase, cu ninsori abundende, meteorologii susțin că vremea va fi mai degrabă comparată cu cea a lunilor de primăvară.

Dacă ți s-a părut interesant acest articol, te invităm pe pagina de Facebook Agromedia.ro pentru mai multe discuții despre agricultură, trucuri și sfaturi pentru gospodari!

You may also like

Comments are closed.

More in Descoperă