După fătare, vaca are nevoie de o atenție specială din partea stăpânului. Timp de o lună, aceasta poate dezvolta anumite complicații, fiind necesară o monitorizare atentă.
Biologia vacii după fătare
În timpul travaliului, vaca poate fi hrănită cu fân uscat, în cazul în care aceasta dorește să mânănce, dar și cu electroliți speciali care o să-i ofere energie în cazul în care nașterea durează mult.
În mod normal, vaca nu are nevoie de asistență la fătare, fiind un proces organic. Totuși, aceasta poate fi monitorizată, pentru a interveni în cazul complicațiilor. Imediat după ce a fătat, vaca trebuie să lingă vițelul pentru a-i oferi un masaj stimulant și pentru a încuraja fluxul de lapte.
De asemenea, după fătare, vaca va mai avea contracții, fiind nevoie să expulzeze și placenta. În plus, apariția scurgerilor este normală timp de două săptămâni de la naștere. Lichidul nu trebuie să aibă culoarea uniformă maro, fiind un semn al apariției complicațiilor.
La 30-40 de minute după fătare, vaca trebuie mulsă pentru a curăța ugerul, dar și pentru a colectra colastrul care se oferă imediat vițelului. După eliminarea placentei, vaca se curăță, ideal în întregime.
Ugerul se va dezumfla după două săptămâni, iar aceasta este și perioada de vindecare a ligamentelor pelviene. Ugerul trebuie uns zilnic cu o cremă de specialitate pentru e evita crăpăturile mameloanele. Mulsul trebuie efectuat zilnic.
Cu ce se hrănește vaca după fătare
A doua zi după fătare, vaca se hrănește cu fân uscat de bună calitate și cu apă. După câteva zile, acesteia i se poate administra o combinație formată din tărâțe de grâu, ovăz, făină de semințe de floarea-soarelui și furaje compuse, într-o cantitate de 1-1,5 kg.
Furajele suculente se pot introduce începând cu cea de-a patra zi, urmând să aibă o dietă normală după 12 zile. Este important ca aceste elemente să fie introduse treptat pentru a nu provoca boli ale ugerului. Hrănirea și mulsul se efectuează în același timp.
Iată care sunt fazele lactației:
- fătare și recuperare – 2-3 săptămâni
- producția de lapte – 2-3 luni
- vârf / mare – înainte de începutul celei de-a 6-a luni a unei noi sarcini
- lansa.
Cele mai frecvente coplicații la fătare
De obicei, vacile nu prezintă complicații la fătare, însă este necesară monitorizarea acestora. Complicațiile cunoscute sunt:
Întârziere după naștere
În mod normal, vacile eliberează placenta la maxim 6 ore de la naștere. În cazul în care se depășește acest termen, atunci nașterea prezintă complicații și este necesară verificarea de către un medic veterinar.
Prolapsul uterului
Această complicație apare atunci când canalul de naștere este uscat, iar fătul întârzie, fiind cauzată de obezitate, o dietă greșită, întinderea excesivă a uterului.
Pareza postpartum
Această complicație apare în general atunci când animalul a fost hrănit necorespunzător, nefiind capabil să mai stea în picioare. Există șanse ca și tractul gastro-intestinal și alte organe interne să paralizeze mai târziu. Pareza poate apărea imediat după fătare, sau cu câteva săptămâni înainte.
Subinvoluția uterului
Întârzierea micșorării uterului după naștere poate apărea din cauza unei diete nesănătoase sau a lipsei de mișcare în perioada sarcinii. În acest caz, este nevoie de consultul unui medic veterinar.
Sepsis postpartum
Atunci când pătrund în sânge anumiți coci sau clostridii, animalul poate suferi următoarele forme de sepsis: piemie, septicemie și septicopiemie.
Leziuni ale canalului de naștere
Acestea apar în cazul unui vițel supradimensionat și când expulsia este forțată de către intervenția umană neexperimentată.