Agromedia

Cum sunt crescute vacile Wagyu, faimoase pentru carnea de vita Kobe, cea mai scumpă din lume

Vacile Wagyu, faimoase pentru producerea celebrei cărni de vită Kobe, sunt cunoscute pentru calitatea excepțională a cărnii lor, care este considerată una dintre cele mai bune și scumpe din lume. Aceste bovine sunt crescute prin metode speciale, care asigură o carne marmorată cu grăsime, fragedă și plină de aromă. În acest articol, vom explora secretele din spatele creșterii vacilor Wagyu și procesele care fac din carnea de vită Kobe un deliciu gastronomic de neegalat.

Originea și Caracteristicile Bovinelor Wagyu

Termenul „Wagyu” se referă la patru rase japoneze de bovine: Japanese Black, Japanese Brown, Japanese Polled și Japanese Shorthorn. Dintre acestea, Japanese Black este cea mai utilizată pentru producerea cărnii de vită Kobe. Aceste bovine sunt recunoscute pentru capacitatea lor genetică de a produce carne cu o marmorare unică, ceea ce înseamnă o distribuție fină a grăsimii în mușchi.

Metode Tradiționale de Creștere

Creșterea vacilor Wagyu implică o combinație de tehnici tradiționale și moderne, menite să asigure o calitate superioară a cărnii. Iată câteva dintre practicile esențiale:

1. Dietă Specială

Vacile Wagyu sunt hrănite cu o dietă atent controlată, care include cereale de înaltă calitate, porumb, orz și soia. Uneori, se adaugă bere în alimentația lor pentru a stimula apetitul și a îmbunătăți digestia. Hrana este administrată în porții mici și regulate pentru a evita stresul și pentru a asigura o creștere lentă și constantă a greutății.

2. Îngrijire Meticuloasă

Crescătorii de vaci Wagyu acordă o atenție deosebită îngrijirii zilnice a animalelor. Bovinele sunt adăpostite în medii curate și confortabile, unde temperatura și umiditatea sunt strict monitorizate. Vacile sunt adesea masate pentru a îmbunătăți circulația sângelui și pentru a reduce tensiunea musculară, contribuind astfel la frăgezimea cărnii. De asemenea, se spune că muzica relaxantă este folosită pentru a reduce stresul animalelor, deși această practică nu este universal aplicată.

3. Creștere și Dezvoltare Controlată

Vacile Wagyu sunt crescute într-un ritm lent și natural, ceea ce permite dezvoltarea unei marmorări uniforme a cărnii. Procesul de îngrășare durează de obicei între 28 și 36 de luni, mult mai lung decât în cazul altor tipuri de bovine. Acest timp suplimentar permite grăsimii să se infiltreze în mușchi, creând textura marmorată caracteristică.

Certificarea și Trasabilitatea

Pentru a fi etichetată ca vită Kobe, carnea trebuie să îndeplinească criterii stricte stabilite de Asociația de Promovare a Distribuției de Vită Kobe. Printre aceste criterii se numără:

Proveniența din prefectura Hyogo și, în special, din regiunea Kobe.

Să fie obținută de la bovine Japanese Black.

Să aibă o scorare a marmorării de cel puțin 6 pe o scară de la 1 la 12.

Greutatea carcasei să fie cuprinsă între 470 și 500 de kilograme.

Carne de calitate superioară (A4 sau A5), evaluată pe baza texturii, culorii și distribuției grăsimii.

Impactul Culturii Japoneze

Cultura japoneză pune un mare accent pe respectul față de natură și animale. Această filosofie se reflectă și în metodele de creștere a vacilor Wagyu. Crescătorii consideră că tratamentul respectuos al animalelor nu doar că este etic, dar și contribuie la calitatea superioară a cărnii. Astfel, fiecare vacă este văzută ca un individ unic, necesități și îngrijire specifice.

Cum Să Savurezi Vita Kobe

Carnea de vită Kobe este o delicatesă care trebuie savurată corect pentru a aprecia pe deplin complexitatea gustului și textura sa marmorată. Fie că este pregătită sub formă de steak, shabu-shabu, sukiyaki sau sushi, metodele de preparare sunt concepute pentru a păstra și evidenția calitățile unice ale cărnii.

1. Steak de Vita Kobe

Cea mai populară metodă de a savura vită Kobe este sub formă de steak. Carnea este gătită simplu, la grătar sau la tigaie, pentru a permite marmorării să se topească și să îmbogățească gustul. Se servește de obicei cu sare și piper pentru a nu masca aroma naturală.

2. Shabu-Shabu și Sukiyaki

Feliile subțiri de vită Kobe sunt gătite rapid în bulion fierbinte sau într-un amestec de sos de soia și zahăr. Aceste metode de preparare scot în evidență suculența și delicatețea cărnii.

3. Sushi și Sashimi

Pentru a experimenta puritatea și textura carnii, vită Kobe poate fi servită crudă, sub formă de sushi sau sashimi. Acest mod de preparare permite degustarea autenticității cărnii.

Creșterea vacilor Wagyu și producerea cărnii de vită Kobe reprezintă o combinație de tradiție, dedicare și inovație. Fiecare pas, de la dieta bovinelor la îngrijirea zilnică și certificarea strictă, contribuie la obținerea unei cărni de o calitate incomparabilă. Pentru gurmanzi și pasionați de gastronomie, vită Kobe nu este doar o delicatesă, ci o adevărată experiență culinară, reflectând perfecțiunea și respectul față de tradițiile japoneze.

Cristiana Furtuna
Cu o experienta de peste 8 ani in mass-media, Cristiana Astefanoaiei lucreaza in presa online din 2015. Din timpul facultatii a profesat la o televiziune locala din Galati, luand interviuri, realizand stiri si emisiuni, iar la Bucuresti a descoperit redactia online revistateo.ro. Ulterior a fost project manager si redactor pentru mai multe website-uri. Experienta se concretizeaza in materialele Agromedia care aduc informatii utile cititorilor.

    You may also like

    Comments are closed.

    More in Agromedia