AgromediaTrucuri și sfaturi

Cum se pregătește terenul înainte de plantarea pomilor fructiferi

Cum se pregătește terenul înainte de plantarea pomilor fructiferi
Cum se pregătește terenul înainte de plantarea pomilor fructiferi

Primăvara și toamna reprezintă momentele propice de plantare a pomilor fructiferi. Fiecare anotimp vine cu propriile cerințe pentru un rezultat cât mai optim. În acest articol, vă prezentăm câteva dintre cele mai importante sfaturi pentru plantarea pomilor fructiferi în perioada primăverii.

Pregătirea terenului înainte de plantare

Pentru o livadă de pomi fructiferi sănătoși și productivi, sunt necesare câteva lucrări care încep înainte de plantarea propriu zisă. Iată care sunt cele mai importante:

Degajarea terenului

În cazul în care plănuiți să creați o livadă de pomi fructiferi pe un teren care nu a fost întreținut sau pe care se regăsesc alți copaci bătrâni, degajarea acestuia este extrem de necesară.

Terenul se curăță de oricare alte plante, inclusiv de pomii vechi care pot fi purtători de boli și dăunători, punând în pericol sănătatea puieților.

Fertilizarea terenului

Fertilitatea solului este un element de care. uneori, trebuie să ne ocupăm, chiar dacă am fi tentați să credem că nutrienții există deja. Astfel, cu cel puțin o lună înainte de plantare, terenul trebuie fertilizat cu azot, potasiu, fosfor, prin gunoi de grajd fermentat.

Cantitatea de îngrășământ se distribuie uniform, pe întreaga suprafață a terenului, încă din perioada toamnei în cazul în care facem plantări de primăvară, permițând solului să absoarbă nutrienții.

Desfundarea solului

Solul trebuie desfundat până la o adâncime de 60-70 cm, manual pe suprafețele mici și mecanic pe suprafețele mai mari. Urmează mărunțirea brazdelor și nivelarea terenului.

Distanța optimă între pomi pe rând

Pichetarea terenului

Printre cele mai cunoscute moduri de pichetare, regăsim pichetarea în pătrat, dreptunghi sau în triunghi echilateral. Pichetarea în pătrat poate fi efectuată atunci când terenul nu este denivelat și nu are pante.

Distanța optimă dintre pomi

Iată care sunt distanțele optime dintre pomi, în funcție de speciile acestora:

  • Măr – 6 m între pomi, pe rând
  • Păr – 5-6 m între pomi, pe rând
  • Prun – 4 m între pomi, pe rând
  • Cireș – 5 m între pomi, pe rând
  • Cais – 4 m între pomi, pe rând.
  • Piersic – 3- 4 m între pomi, pe rând
  • Nuc – 10 m între pomi , pe rând.

Păstrarea distanței optime este importantă pentru a permite dezvoltarea și aerisirea copacilor și pentru a nu permite ramurilor pomilor adulți să se atingă între ele.

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Comments are closed.

    More in Agromedia