Descoperă

Cum se NUMESTE localitatea cu cel mai scurt NUME din România?

Destinație de vacanță. Un sat mai puțin cunoscut din România oferă o retragere ideală pentru cei care vor să scape de zonele urbane. Cei care îl vizitează se pot bucura de bucura de liniște și de natură.

România, un stat unitar și indivizibil, a cunoscut de-a lungul timpului numeroase schimbări teritoriale și a fost marcată de lupta pentru libertate. Pe teritoriul său se găsesc o mulțime de localități cu denumiri ciudate, dar niciuna nu se compară cu Ip, cea mai scurtă localitate din țară. Acest articol vă va dezvălui povestea și semnificația acestei așezări, precum și un eveniment tragic care a marcat istoria acestei comunități.

Ip – o localitate cu un nume scurt și o istorie bogată

Situată în județul Sălaj, Ip este o localitate cu un nume format din doar două litere. Acest toponim a fost atestat documentar pentru prima dată în anul 1208, sub denumirea de „villa Ypu”. De-a lungul timpului, acest mic sat a fost martorul unor evenimente importante și tragic. Astăzi, Ip reprezintă centrul unei comune cu același nume.

Potrivit istoricilor, denumirea localității vine de la numele grecesc „Hippolytos”, care înseamnă cal și eliberare. Aceasta face referire la zona plină de pășuni și cai care exista în zonă. Astfel, Ip derivă de la antroponimul Ipolit, care provine la rândul său de la Hippolytos.

Denumirea acestui loc este formată dintr-un singur cuvânt, iar în total are doar două litere. Ip aparține de comuna cu același nume, iar zona în care se află este de o frumusețe ieșită din comun.

Totodată, acest sat din județul Sălaj reprezintă o destinație excelentă pentru toți românii care vor să evadeze din zonele urbane. În Ip, vizitatorii se pot bucura de bucura de liniște și de natură.

Etimologia denumirii oferă și ea câteva surpriză. Denumirea satului vine de la numele grecesc „Hippolytos”, care este alcătuit din „hippos” (n.red. cal) şi „lyo” (n.red. a elibera sau a da drumul).

Cel mai probabil, această denumire se referă probabil la zona plină de pășuni și cai. În prezent, în această localitate trăiesc nu mai puțin 2.014 locuitori, conform datelor recensământului din 1930.

Cristiana Furtuna
Cu o experienta de peste 8 ani in mass-media, Cristiana Astefanoaiei lucreaza in presa online din 2015. Din timpul facultatii a profesat la o televiziune locala din Galati, luand interviuri, realizand stiri si emisiuni, iar la Bucuresti a descoperit redactia online revistateo.ro. Ulterior a fost project manager si redactor pentru mai multe website-uri. Experienta se concretizeaza in materialele Agromedia care aduc informatii utile cititorilor.

    You may also like

    Comments are closed.

    More in Descoperă