Curmalele sunt unele dintre cele mai spectaculoase și vechi fructe ale lumii, având numeroase beneficii pentru organismul uman. Conform specialiștilor, existența acestora datează încă din Epoca de piatră, fiind prima dată cultivate în Europa de spanioli.
Cultivarea curmalilor ar putea fi o bună soluție pentru utilizarea terenurilor aride din țară. Aceștia au nevoie de o climă blândă în perioada iernii, putând fi cultivați pe zone plane și colinare, cu precipitații anuale cuprinse între 400 – 600 mm.
Curmalul este originar din Asia Centrală, unul dintre cele mai cunoscute specii fiind curmalul chinezesc. Cele mai optime zone pentru cultivarea curmalului în România sunt Banatul, sudul țării și Câmpia de Vest.
Plantarea curmalelor
Curmala este fructul produs de palmierul Phoenix dactylifera. Acesta are nevoie de multă umiditate și de multă lumină. De asemenea, palmierul are nevoie de 4 ani pentru a se dezvolta complet.
Aceștia se pot cultiva din semințe. Semințele de la curmalele proaspete se spală bine pentru a scăpa de impurități, apoi se pun în apă rece timp de 48 de ore. Apa trebuie schimbată zilnic. Semințele care se ridică la suprafață trebuie eliminate.
Urmează procesul de germinare al semințelor. Fiecare sămânță se pune într-un șervețel bine umezit. Apoi, se pune într-o pungă care se închide ermetic, lăsând semințele la germinar într-un spațiu călduros timp de 6-8 săptămâni.
Semințele se verifică la două săptămâni pentru schimbarea șervețelului în caz că apare mucegaiul. După această perioadă, semințele au început să germineze, așa că pot fi transferate într-un ghivezi cu sol bine drenat și nisipos, la 2cm adâncime.
Procesul de creștere necesită multă răbdare. Curmalul trebuie să stea în lumina directă a soarelui și, pe perioada verii, poate să stea afară. Acesta se udă des, fiind mare iubitor de apă.
Beneficiile curmalelor
Curmalele conțin o mare cantitate de zahăr, de până la 70%, însă au și multe proprietăți nutritive, antioxidante, atiinflamatoare, antiinfecțioase, antianemice, relaxante și revitalizante. Acestea conțin foarte multe vitamine, minerale, fibre și nutrienți.
Mineralele esențiale regăsite în curmale sunt calciul, fierul, fosforul, sodiul, potasiul, magneziul, sulful și zincul, iar cele mai importante vitamine sunt tiamina, riboflavina, niacina, vitamina B, vitamina A și vitamina K.
Iată ce regăsim în 100g de curmale:
- calorii: 277 – 14% din DZR
- carbohidrati: 75 g – 25% din DZR, din care zaharuri: 66,5 g
- fibre: 6,7 g – 27 % din DZR
- proteine: 1,8 g – 4% din DZR
- calciu: 64 mg – 6% din DZR
- fier: 0,9 mg – 5% din DZR
- magneziu: 54 mg – 14% din DZR
- fosfor: 62 mg – 6% din DZR
- potasiu: 696 mg – 20% din DZR
- zinc: 0,4 mg – 3% din DZR
- cupru: 0,4 mg – 18% din DZR
- mangan: 0,3 mg – 15 din DZR
- vitamina A – 3% din DZR
- vitamina K – 3% din DZR
- vitamina B6 – 12% din DZR
- folati – 4% din DZR
Curmalele sunt un laxativ natural datorită conținutului bogat de fibre, menținând sănătatea sistemului digestiv și luptând contra constipației. De asemenea, conținutul mare de fier din fructe luptă contra anemiei și menține sănătatea sângelui.
Antioxidanții precum flavonoidele, carotenoidele și fenolii combat stresul oxidativ, reduc inflamațiile și luptă contra afecțiunilor cardiace și contra diabetului.