În România, există șase producători de cafea. Aceștia nu cultivă arborii de cafea, ci importă boabele, în stare verde, urmând să le prăjească, să le macine și să le combine cu alte soiuri de cafea pentru a obține un gust perfect.
Arborele de cafea este un gen de plante, denumit oficial Coffea. Coffea face parte din familia Rubiaceae. Acest arbore este original din zonele tropicale, asemenea Africii sau Asiei.
De cele mai multe ori, arborele de cafea este crescut ca o plantă de interior în România, ajungând la înălțimea de un metru.
Arborele de cafea la ghiveci – condiții de mediu
Cea mai des folosită specie de arbori de cafea este Coffea arabica, urmată de Coffea canephora (robusta) și Coffea benghalensis. Coffea arabica poate fi regăsită ca specie în două varietăți, ‘Variegata’ care are frunzele sub formă de mănunchi și ‘Nana’, o varietate pitică despre care se știe că înflorește foarte devreme.
Cel mai important factor de mediu pentru arborele de cafea este, bineînțeles, temperatura. Acesta are nevoie de o temperatură cuprinsă între 18 și 22 de grade Celsius.
În timpul sezonului rece, arborele de cafea nu rezistă la temperaturi mai mici de 12 grade Celsius. Variațiile de temperatură împiedică dezvoltarea corespunzătoare a plantei.
În ceea ce privește lumina, arborele de cafea are nevoie de lumină indirectă. Pentru a nu afecta planta, feriți-o de razele directe ale soarelui care pot arde frunzele acesteia.
Gradul de umiditate este un alt factor important al arborelui de cafea, din pricina locului de proveniență tropical. Astfel, arborele de cafea are nevoie de un grad de umiditate de cel puțin 50%.
În cazul în care dețineți un arbore de cafea la ghiveci, atunci este indicată pulverizarea zilnică a frunzelor cu apă necalcaroasă. În sezonul rece, specialiștii recomandă ca ghiveciul să fie pus pe un pat de pietriș umed.
Ultimul factor important este substratul, având nevoie ca pH-ul acestuia să fie cuprins între 6-6,5, ușor acid, proaspăt, bogat în nutrienți și bine drenat.
În timpul sezonului cald, arborele de cafea se udă de două ori pe săptămână pentru a menține substratul reavăn. În perioada iernii, acesta se udă doar o dată pe săptămână.
Fertilizarea și transplantarea arborelui de cafea
Arborele de cafea va intra în vegetație în perioada primăverii, iar acum este momentul în care va avea nevoie de un îngrășământ lichid pentru plantele verzi.
Transplantarea se efectuează doar atunci când este necesar, la doi ani, în perioada primăverii. Înmulțirea se poate realiza prin butași de tulpină sau semințe, însă nu este un proces simplu.
Bolile nu reprezintă o problemă pentru arborii de cafea crescuți în ghiveci, în România. În schimb, această plantă poate fi afectată de dăunători, asemenea acarienilor sau păduchilor lânoși.
Sfaturi utile
Nu este recomandat ca arborele de cafea să fie plasat într-o zonă afectată de curenții de aer și nici cu aer uscat, având nevoie de umiditate. Înflorirea arborelui de cafea este un eveniment rar care poate avea loc la 4-5 ani.
În plus, părțile plantei, excepând fructele mature, sunt toxice atât pentru animale, cât și pentru oameni.