Agromedia

Cum s-a petrecut tragedia de la fabrica de cașcaval din Ibănești. Directorul a murit încercând să-și salveze angajații

Apar noi detalii legate de tragedia de la fabrica de cașcaval din comuna Ibănești, în județul Botoșani. Patru bărbați, printre care și directorul, au murit după ce au intrat într-un bazin pentru decantare.

Potrivit presei locale, unuia dintre muncitori i s-a făcut rău în timp ce curăța bazinul și a căzut în el. Doi colegi au văzut incidentul și au sărit în ajutor. La scurt timp, în bazin s-a aruncat și directorul, ca să îi salveze pe cei trei muncitori. Între timp, la fața locului au ajuns și echipele de salvare.

Pompierii i-au scos pe bărbați din bazin și au încercat să îi resusciteze pe muncitori, dar fără succes. Directorul fabricii a fost dus în stare critică la spital, cu elicopterul, și a murit câteva ore mai târziu. Inspectoratul teritorial de muncă și Poliția fac anchete la locul tragediei.

Unul dintre bărbații morți la fabrica de cașcaval din Ibănești devenise tată de câteva zile. Familia face acuzații grave

Mai multe instituții fac anchete la fabrica de lactate din Ibănești, județul Botoșani. Patru persoane au murit, după ce au căzut într-un bazin de decantare a apelor reziduale şi au inhalat vapori toxici.

Procurorii au deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă. Între timp, famiile susțin, revoltate, că victimele nu ar fi trebuit să ajungă în fosa periculoasă.

„El s-a dus să salveze pe alții, că a băgat patronul pe alții înăuntru. Pe alți doi. Și el când a văzut că aceia nu mai ies s-a dus și a spus la o șefă de-acolo, de-a patronului: s-a întâmplat ceva acolo. Dar șefa asta zice: du-te și ajută acolo. El avea altă meserie, el nu avea ce căuta acolo, nu avea ce căuta acolo. De o săptămână i-a rămas un copilaș”, a spus tatăl lui Viorel pentru presa locală. 

Inițial, Viorel Secrieru a fost resuscitat de medici și a fost transferat la un spital din Iași. Aici, a intrat iar în stop cardiorespirator și din nefericire, în jurul orei 20:00 a fost declarat decesul.

Cei patru bărbați care au murit duminică erau știuți de majoritatea localnicilor. 

„Erau oameni foarte de treabă, un băiat mai tânăr ca mine dacă avea 50 de ani. I-a născut nevasta o fetiță acum, era proaspăt tătic. Celălalt, cu un an mai mic ca mine, de 52 de ani era viitor socru mare în luna lui august”, povestește un localnic din Ibănești pentru sursa menționată mai sus. 

Ulterior, s-a stabilit că muncitorii au murit din cauza vaporilor toxici. Oamenii care au încercat să ajute nu au conștientizat pericolul real la care se expun. Spre deosebire de gazul natural sau GPL, care au un miros caracteristic specific prin care îi poți simți prezența, monoxidul de carbon nu are miros și nici culoare.Află mai multe detalii pe stirileprotv.ro. 

Soția lui Valeriu Bulubenchi, care avea doi băieți mari, a postat pe o rețea socială un mesaj sfâșietor despre moartea bărbatului care i-a fost alături 28 de ani.

„Dragul meu soț, Dumnezeu te-a luat prea devreme. 28 de ani de fericire. Drum lin între îngeri! Odihnă veșnică! Ne-ai lăsat cu o mare suferință. Dumnezeu să te ierte!”, a scris soția lui Viorel Bulubenchi.

Familiile sunt îndurerate după această tragedie

„Am sperat până în ultimul moment că scapă, doar să vină acasă!”.

„Nu avea ce căuta acolo! A rămas un copilaș de două săptămâni…”.

„A murit și patronul. A rămas nevastă-sa cu feciorul ei. Trebuie să plătească! Nu se poate! Eu am pierdut copilașul! Pe mine să mă ducă la groapă, nu eu pe dânsul”, au spus părinții lui Viorel, unul dintre cei care au murit în tragedia de la Ibănești.

Valeriu Bulubenchi a fost primul angajat care a intrat în bazinul cu apă reziduală, adânc de șase metri, din curtea fabricii, ca să îl curețe. Pentru că nu a mai ieșit, în ajutor i-a sarit colegul Mitică Racu.

Bărbatii aveau 50, respectiv 52 de ani.

Al treilea bărbat, Viorel Secrieru – de 47 de ani – și-a anunțat șefii și a coborât în bazin. Cum nici el nu a mai ieșit la suprafată, a intervenit acționarul majoritar al firmei, Radu Tudose.

O ancheta amplă a început în curtea fabricii. Cei de la ITM, Direcția de Sănătate Publică și pompierii specializați în substanțe chimice periculose au prelevat probe din bazinul in care au murit patru oameni.

Romică Magopeț, primarul localității Ibănești: „Dintr-un gest de solidaritate, să spunem extremă, fiecare a încercat să ajute pe celălalt și s-a sfârșit cu patru decese”.

Lui Viorel Secrieru i se născuse o fetiță de zece zile. Valeriu Bulubenchi urma să își însoare fiul în septembrie. Familiile lor lansează acuzatii.

Petrea Secrieru, tatăl lui Vasile Secrieru: „Condiția să fie om specializat ca să intre în groapa aceea. Al meu băiat avea alt post de lucru nu acolo. În altă parte lucra. Dar ce s-a întâmplat cum a ajuns acolo nu știu. L-a trimis patronul”.

Elena Secrieru, mama lui Vasile Secrieru: „L-a trimis pe dânsul ca să-i salveze pe ceilalți și a rămas și el acolo. De ce l-a trimis dacă nu avea mască?”.

Verișoara lui Valeriu Bulubenchi: „Verișorul meu a intrat acolo împingându-l șeful lui”.

Poliția și Parchetul fac anchetă pentru ucidere din culpă și nerespectarea măsurilor de securitate în muncă. Pentru că vorbim despre un accident colectiv de muncă, cercetarea a fost preluată de ITM Botoșani și Inspecția Muncii.

Potrivit informațiilor apărute în presa locală, unuia dintre muncitori i s-a făcut rău în timp ce curăța bazinul și a căzut în el. Doi colegi au văzut ce s-a întâmplat și i-au sărit imediat în ajutor, dar, la fel ca și primul, nu au mai reușit să iasă.

Cine a fost Radu Tudose, patronul fabricii de caşcaval mort în ziua de Rusalii. Firma sa a fost prima pe judeţ, în topul întreprinderilor mici. Fabrica de lactate de la Ibănești, jud. Botoșani, produce mărcile de cașcaval Dalia și Rucăr.

O tragedie de neimaginat s-a produs dumnică, în prima zi de Rusalii, la una dintre cele mai apreciate fabrici de lactate din România, SC Ram SRL.

Trei bărbaţi au murit intoxicaţi, iar un altul a fost transportat la spital însă după puțin timp s-a stins, după ce au intrat rând pe rând, încercând să se salveze unul pe altul, într-un iaz de decantare cu emanaţii puternice de acid sulfuric şi amoniac.

Doi muncitori, Valeriu Hulubei şi Mitică Racu, au fost scoşi morţi din incinta toxică. Aveau 50 şi, respectiv, 52 de ani, şi şi erau unii dintre lucrătorii experimentaţi ai fabricii, pe care patronul se putea bizui.

Poate că tocmai această apreciere faţă de angajaţii săi, dar cu certitudine și omenia l-au determinat pe patronul Radu Tudose (în foto) să se aventureze şi el înăuntru, în încercarea de a-i smulge pe muncitorii săi din gheara morții.

radu tudos bun_b

Dintre cei patru, el a fost singurul pe care medicii nu l-au găsit în stop cardiorespirator, dar starea lui s-a agravat treptat.

“Cel de-al patrulea pacient care practic nu a fost găsit în stop cardiorespirator, a fost găsit în comă superficială, ulterior s-a agravat, a fost dirijat către Spitalul Municipal Dorohoi.

Acesta ulterior a instalat stop, a fost intubat și în acest moment este în curs de resuscitare la Spitalul Județean Mavromati”, transmitea Ramona Guraliuc, medic șef UPU SMURD.

Din păcate, după 40 de minute de încercări zadarnice de resuscitare, medicii botoşăneni nu au putut decât să constate decesul lui Radu Tudose.

Firma sa, SC Ram SRL, se ocupă de 24 de ani cu achiziţionarea şi procesarea laptelului pentru producţia de caşcaval mărcile Rucăr şi Dalia. De asemenea, produce şi comercializează telemea, brânză topită şi branză de burduf.

Cine a fost Radu Tudose, patronul fabricii de caşcaval mort în ziua de Rusalii. Firma sa a fost prima pe judeţ, în topul întreprinderilor mici. Fabrica de lactate de la Ibănești, jud. Botoșani, produce mărcile de cașcaval Dalia și Rucăr.

La rândul său, directorul fabricii a văzut incidentul și a sărit să își salveze angajații.

Între timp, la fața locului au ajuns și echipele de salvare, care i-au scos pe bărbați din bazin și au încercat să îi resusciteze, însă fără succes.

Directorul fabricii a fost dus în stare critică la spital, cu elicopterul, dar a murit câteva ore mai târziu.

Poliția a demarat o anchetă pentru a stabili exact cum s-a produs această tragedie.

Cristiana Furtuna
Cu o experienta de peste 8 ani in mass-media, Cristiana Astefanoaiei lucreaza in presa online din 2015. Din timpul facultatii a profesat la o televiziune locala din Galati, luand interviuri, realizand stiri si emisiuni, iar la Bucuresti a descoperit redactia online revistateo.ro. Ulterior a fost project manager si redactor pentru mai multe website-uri. Experienta se concretizeaza in materialele Agromedia care aduc informatii utile cititorilor.

    You may also like

    Comments are closed.

    More in Agromedia