Agromedia

Calendar ortodox pentru ziua de 25 iunie 2024. Se spală marți după Rusalii?

Sărbătoare importantă în calendarul ortodox pe 25 iunie 2024, atunci când creștinii ortodocși o sărbătoresc pe Sfânta Mare Muceniță Fevronia.

Află ce sărbătoare este în calendarul ortodox pe 25 iunie 2024! Data la care Biserica Ortodoxă o pomenește pe Sfânta Mare Muceniță Fevronia, ale cărei moaște au vindecat nenumărați creștini bolnavi.

Rugăciunea vindecătoare pe care este bine să o rostești pe 25 iunie MAI JOS

Se spală sau nu în a treia zi de Rusalii?

Rusaliile, una dintre cele mai importante sărbători din calendarul creștin-ortodox, aduc cu ele o serie de tradiții și obiceiuri străvechi, respectate cu strictețe în multe zone ale României. O întrebare frecvent întâlnită în această perioadă este: se spală în a treia zi de Rusalii?

În tradiția populară, se crede că spălatul în această zi poate aduce ghinion sau chiar boală. Aceasta convingere este legată de teama de a nu tulbura spiritele care, conform credințelor, sunt mai active în această perioadă. Cu toate acestea, aceste superstiții variază de la o regiune la alta și nu sunt universal acceptate. În unele zone, oamenii evită să spele rufe sau să facă alte treburi casnice grele, preferând să se odihnească și să participe la slujbele religioase.

Alte tradiții în săptămâna de după Rusalii

Pe lângă interdicția legată de spălat, săptămâna de după Rusalii este bogată în obiceiuri și ritualuri care au menirea de a proteja comunitatea și gospodăria de rele.

Sfințirea apelor: În anumite regiuni, preoții ies să sfințească fântânile și apele din jurul satelor, pentru a le feri de impurități și a aduce binecuvântarea asupra celor care le vor folosi.
2. Dansul Călușarilor: Una dintre cele mai spectaculoase tradiții din această perioadă este dansul călușarilor, practicat în special în sudul României. Se crede că acest dans ritualic are puterea de a alunga spiritele rele și de a vindeca bolile.

3. Pomenirea morților: În această săptămână, se obișnuiește să se facă pomeni pentru sufletele celor adormiți. Oamenii duc la biserică colaci, colivă și alte ofrande, care sunt sfințite și împărțite în amintirea celor dragi.

4. Protejarea gospodăriei: În unele zone, gospodarii își înconjoară casele cu ramuri de tei sau pelin, plante considerate protectoare împotriva spiritelor rele. De asemenea, aceste ramuri sunt păstrate și folosite de-a lungul anului pentru diverse ritualuri de protecție.

În concluzie, tradițiile și obiceiurile legate de Rusalii sunt variate și pline de semnificație. Indiferent dacă se spală sau nu în a treia zi de Rusalii, esențial este să respectăm aceste obiceiuri cu înțelepciune și să păstrăm vie moștenirea culturală a strămoșilor noștri.

Calendar ortodox 25 iunie 2024

Sărbătoare 25 iunie. Sfânta Mare Muceniță Fevronia este sărbătorită în fiecare an pe data de 25 iunie în calendarul ortodox.

În zilele împăratului Dioclețian, la cetate a venit un mare dregător, Selim, ce avea o ură foarte mare pentru credincioșii creștini, iar acesta, alături de nepotul său, Lisimah, urmăreau creștinii ce se aflau la granița cu Persia.

Deși Selin își dorea să îi alunge pe creștini, nepotul său, Lisimah, avea o iubire și o grijă deosebită față de credincioșii ce se închinau lui Dumnezeu.

Astfel, Lisimah îi anunțau pe creștini când avea să vină Selim, însă acest ajutor nu a ajutat ceea ce avea să vină.

La granița cu Persia se afla o mănăstire de maici, la care mergea și Sfânta Mare Muceniță Fevronia. Selim a dat ordin ca acest loc să fie atacată, iar deși toate măicuțele au fugit pentru a se ascunde, însă Sfânta Mare Muceniță Fevronia nu a fugit cu celelalte surori, ci a rămas în mănăstire cu egumena Vriena. Sfânta Mare Muceniță Fevronia avea 20 de ani la acel moment.

Selin i-a cerut să jertfească idolilor și să se logodească cu Lisimah, însă aceasta a refuzat această variantă, motiv pentru care Sfânta Mare Muceniță Fevronia a fost chinuită în nenumărate moduri. Aceasta a fost pusă în foc, i s-a scos limba, i s-au scos dinții, urmând ca Sfânta Mare Muceniță Fevronia să moară decapitată, potrivit pravila.ro .

Canon de rugăciune către Sfânta Mare Muceniță Fevronia, sărbătorită pe 25 iunie în calendarul creștin

O, sfântă slăvită mare mucenică a lui Hristos, Fevronia, auzi-ne pe noi, păcătoșii și smeriții, care alergăm cu credință și cu evlavie către ajutorul sfintelor tale rugăciuni, nu ne lăsa pe noi, nevrednicii, care înotăm în valurile tulburi ale veacului de acum.

Sfântă Mare Mucenică, pleacă genunchii tăi cei duhovnicești către Dulcele Iisus, Mirele tău Cel dorit, în a cărui cămară acum te veselești și roagă-L pe El, cu dragostea aceea cu care îl rugai în sfintele tale nevoințe, să ne trimită și nouă, celor săraci și neputincioși, mila și Harul Său, spre ajutor în scârbele și ispitele noastre, Fii mijlocitoare către preasfânta și viața cea îngerească pe care ai avut-o pe pământ. Credem că la orice mijlocire vei fi ascultată de Preabunul Dumnezeu, căci și tu ai plăcut Lui și ai păzit cu mare sfințenie poruncile Lui. Și pentru dragostea Lui ți-ai pus sufletul tău și te-ai adus pe tine jertfă vie, neprihănită și cuvântătoare. Deci, ca o slugă bună și preaînțeleaptă, multă îndrăzneală având către Stăpânul și Dumnezeul nostru Îmblânzește-L pe El, ca nu cu a Sa dreaptă mânie să ne pedepsească pe noi, care în toate zilele și ceasurile Îl supărăm cu păcatele noastre, ci cu al Său dar și cu a Sa îndurare să ne ajute nouă să facem voia Lui, spre a scăpa de veșnicile munci și a intra întru fericirea și veselia cea nemărginită. Amin!

Cristiana Furtuna
Cu o experienta de peste 8 ani in mass-media, Cristiana Astefanoaiei lucreaza in presa online din 2015. Din timpul facultatii a profesat la o televiziune locala din Galati, luand interviuri, realizand stiri si emisiuni, iar la Bucuresti a descoperit redactia online revistateo.ro. Ulterior a fost project manager si redactor pentru mai multe website-uri. Experienta se concretizeaza in materialele Agromedia care aduc informatii utile cititorilor.

    You may also like

    Comments are closed.

    More in Agromedia