AgromediaȘtiri Agricole

Cum pot primi românii teren gratis de la stat – condițiile programului ADS

Cum pot primi românii teren gratis de la stat - condițiile programului ADS
Cum pot primi românii teren gratis de la stat - condițiile programului ADS

Agenția Domeniilor Statului (ADS) a făcut un anunț care poate aduce multă bucurie tinerilor fermieri români. Aceștia pot primi un teren agricol gratis de la stat, dacă întrunesc condițiile programului care a demarat în luna mai.

Ce pot primi tinerii fermieri români

Tinerii fermieri, absolvenți de studii medii și superioare în domeniul agricol, pot primi de la stat o suprafață maximă de 50 de hectare, prin intermediul Agenției Domeniilor Statului. ADS pune la dispoziție un prim lot de 1.100 de hectare.

„Maxim 50 de hectare pentru tineri fermieri, absolvenți de studii medii și superioare în domeniul agricol, așa prevede legea. Într-adevăr în ultimul an nu am avut o asemenea legislație din două motive principale: avem o chestiune veche în ADS și anume certitudinea existenței unor suprafețe din punct de vedere a măsurătorilor.

Au fost foarte multe zone și suprafețe pe care noi nu le știam exact cum sunt. Erau discuții că există titluri de proprietate, că nu sunt identificate. Și am încercat în această perioadă, în ultimul an, să stabilim clar și să nu mai avem lipsuri.

În licitațiile anterioare am avut situații în care a venit tânărul, a luat 40 de hectare și când s-a dus la teren s-a trezit că nu are decât 20 ha pentru că restul de 20 erau acoperite cu titluri de proprietate sau erau obiectul altei concesiuni. Au fost și astfel de situații iar noi nu am vrut să repetăm această chestiune”, a declarat George Sava, în cadrul unui interviu acordat emisiunii Agrostrategia de pe TVR 1, conform stirilebzi.ro.

Cererile oficiale pot fi depuse începând cu luna mai 2023

Conform directorului ADS, George Sava, tinerii fermieri români sunt foarte interesați de ofertele noului program, existând, deja, peste 200 de cereri depuse.

„Sunt foarte mulți doritori, avem sute de solicitări din partea tinerilor fermieri iar foarte multe cereri sunt din sudul și centrul țării unde de fapt ADS are și cele mai mari suprafețe. Dar sunt ceva și în zona Moldovei.

Am securizat în prezent din punctul de vedere al tuturor problemelor care puteau să apară, aproximativ 1.100 de hectare pentru tinerii fermieri în diverse județe și vor fi scoase în luna mai la licitație în județele Argeș, Buzău, Caraș-Severin, Dolj, Galați, Hunedoara, Ialomița, Iași, Neamț, Prahova, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timiș, Tulcea, Vaslui și Vrancea. Aici vor fi scoase suprafețe pentru tinerii fermieri și aici avem și teren, arabil, pășuni, fânețe, viță de vie”, a explicat George Sava, conform sursei citate mai sus.

Sute de cereri depuse deja pentru teren gratis

Directorul ADS a susținut că, în cazul în care vor exista mai mulți doritori decât permite programul, atunci se vor ține licitații publice.

„Procedura este în felul următor: fermierii și-au exprimat intenția pentru că intențiile depuse ne dau nouă posibilitatea să stabilim unde sunt zonele prioritare să scoatem la terenurile. În prezent sunt peste 200 de cereri de intenție depuse.

Vom deschide licitația iar cei care au depus vor ști exact câte proiecte se deschid iar și cu ajutorul dvs. toată lumea va afla despre aceste terenuri. Și vor veni și vor depune oferte. Pentru că știți că sunt situații în care nu vine doar un fermier pe o suprafață, ci doi, trei.

În momentul acela se va intra într-o procedură de licitație, nu va mai fi prin încredințare. Nu este neapărat să se meargă pe maxim 50 ha pentru că sunt fermieri care au solicitat 15 ha, 20 ha, dar valoarea maximă este de 50 ha”, a completat George Sava, conform sursei citate.

Scopul programului este de a încuraja agricultura exploatată de fermierii români cu studii medii și superioare care să se adapteze mai bine noilor condiții și variante tehnologice.

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Comments are closed.

    More in Agromedia