Pesta porcină africană (PPA) “a ucis” mai bine de un sfert din porcii crescuți în România, în cei 5 ani și 5 luni de când virusul devastator a fost depistat pe plan local. Aproape 6.000 de focare au fost depistate pe teritoriul României în această perioadă, iar despăgubirile acordate crescătorilor se apropie de pragul de un miliard de lei.
Prima semnalare a prezenței virusului PPA în România a fost pe data de 31.07.2017. Până la finele acelui an încă un focar a fost depistat, iar în anii care au urmat pesta porcină africană a explodat, sute de mii de porci fiind uciși în fiecare an pentru a nu răspândi și mai mult boala năucitoare.
Astfel, în anul 2018 au fost înregistrate de ANSVSA un număr de 1.164 de focare, iar în anul următor numărul focarelor a urcat cu 50% până la 1.728.
În anul 2020, numărul de focare a scăzut din nou, dar s-a menținut la peste 1.000, mai exact 1.063, apoi iar a urcat cu peste 55%, până la 1.660 de focare.
2021 – cel mai crunt an pentru crescătorii de porci
Pesta porcină africană este o boală virală mortală a porcilor domestici și sălbatici.
PPA este o amenințare la adresa sănătății porcilor întrucât nu există vaccine sau tratament împotriva acesteia.
Pesta porcină africană nu reprezintă pericol pentru sănătatea oamenilor, dar poate duce la consecințe socio-economice catastrofale pentru sectorul de creștere al porcilor.
Iar acest lucru s-a putut observa în primăvara anului trecut, atunci când autoritățile au aprobat reguli stricte în ceea ce privește creșterea porcilor, au majorat amenzile și au impus restricții și măsuri de siguranța în așa fel încât virusul să nu poată face ravagii.
Mai multe detalii pe cursdeguvernare.ro