Știri Agricole

Cum alegem semintele de calitate pentru culturile agricole importante?

Cum alegem semintele de calitate pentru culturile agricole importante?
Cum alegem semintele de calitate pentru culturile agricole importante?

O cultura agricola sanatoasa si o productie foarte buna la finalul unor lucrari agricole bine executate vor fi influentate invariabil de calitatea semintelor pe care le folosim la plantare.

Calitatea semintelelor nu este usor de definit, unele specii pot avea destinatii dintre cele mai diverse, putem sa le folosim doar pentru insamantare, pentru consum alimentar, pentru furajare, industrializare. Daca vom avea seminte lucerna sau chiar seminte legume pentru insamantari calitatea apreciata va fi diferita pentru ca avem seminte brute si seminte conditionate. Nivelul general al agriculturii dintr-o perioada va influenta si el aprecierea calitatii unor seminte. Vor creste mereu pretentiile legate de lipsa corpurilor straine, de uniformitatea boabelor, de omogenitatea loturilor etc.

Indicii importanti de stabilire a calitatii semintelor

Calitatea semintelor poate fi stabilita mai usor daca ne uitam la puritate, la caracteristici fizice, insusiri fiziologice, la starea sanitara. Puritatea este simplu de determinat, reprezinta procentul de samanta pura din specia respectiva fata de o masa totala a probelor analizate, a lotului reprezentat. Cu cat avem un procent mai mare, cu atat vom avea si o puritate mai buna.

Umiditatea semintelor este un factor important cand vrem sa alegem semintele si sa ne raportam corect la calitatea lor. Este bine sa avem mereu seminte cu un continut de apa sub un nivel „critic”. Indicele de umiditate trebuie sa fie ceva mai scazut pentru pastrare in conditii optime in ambalaje pana la folosirea efectiva.

Facultatea germinativa, adica numarul de seminte pure raportat procentual, care vor fi capabile sa produca germeni normal in conditii optime, va fi importanta cand alegem semintele pentru lucrarile agricole viitoare. Facultatea germinativa depinde mult de specie, este influentata mereu de conditiile de cultura, de modurile de recoltare, de faze, de starea sanitara, de modurile de uscare, de durata pastrarii. In stransa legatura cu facultatea germinativa se afla si indicele de
viabilitate, cand avem seminte ce se afla in repaus germinativ, exprimat procentual, ce arata procentul de germeni viabili dintr-un anumit lot.

Si daca tot am amintit de starea sanitara, sa mai spunem ca aceasta este un indicator bun al calitatii. Ea se verifica si e garantata odata ce produsul final, semintele, ajung sa fie ambalate si livrate catre agricultori. La folosirea unor produse ecologice agricole starea sanitara va fi cu atat mai importanta cu cat nu vor exista tratamente sustinute cu substante chimice periculoase si semintele ar putea fi mai expuse la diverse probleme pana in momentul folosirii in teren.

Marime si energie germinativa

Alt aspect important al determinarii calitatii semintelor pentru agricultura ecologica tine de marimea semintelor. Cele mijlocii si mari au continut mai mare de substante nutritive si embrioni dezvoltati, de unde si plante cu o dezvoltare mai buna si o productie mai buna la final. Si densitatea va fi de luat in calcul cand avem nevoie de seminte, ea reflecta calitatea-semintele ce au densitate mare au valori de insamantare superioare, mai ales in ceea ce priveste productivitatea plantelor.

Energia germinativa a semintelor completeaza paleta de indicatori ai calitatii semintelor pentru agricultura. O putere de stabatere in camp a plantelor crescute din seminte inseamna si o rasarire mai rapida si mai uniforma, rezistenta mai mare. Ea trebuie sa fie cat mai mare cu putinta. Mai multe informatii despre semintele de calitate pentru culturile agricole puteti gasi pe hectarul.ro

Cristiana Furtuna
Cu o experienta de peste 8 ani in mass-media, Cristiana Astefanoaiei lucreaza in presa online din 2015. Din timpul facultatii a profesat la o televiziune locala din Galati, luand interviuri, realizand stiri si emisiuni, iar la Bucuresti a descoperit redactia online revistateo.ro. Ulterior a fost project manager si redactor pentru mai multe website-uri. Experienta se concretizeaza in materialele Agromedia care aduc informatii utile cititorilor.

    You may also like

    Comments are closed.