AgromediaDescoperă

Cum acționează consumul de spanac asupra corpului nostru: beneficii și efecte negative

Cum acționează consumul de spanac asupra corpului nostru: beneficii și efecte negative
Cum acționează consumul de spanac asupra corpului nostru: beneficii și efecte negative

Spanacul este o plantă foarte sănătoasă care aduce un mare aport de vitamine și minerale organismului uman. Pe tema importanței spanacului s-au creat personaje animate care prindeau puteri mai mari atunci când îl consumau. Ei bine, acest concept provine de la numeroasele beneficii pe care le aduce consumul de spanac organismului uman.

Ce vitamine și minerale regăsim în spanac

Printre vitaminele, fibrele și mineralele esențiale, în spanac regăsim:

  • Fibre insolubile
  • Vitamina A
  • Vitamina C
  • Vitamina K1
  • Acid folic
  • Vitamina B6
  • Vitamina B9
  • Vitamina E
  • Fier
  • Calciu
  • Potasiu
  • Magneziu.

De asemenea, în spanac mai regăsim compuși vegetali precum:

  • Luteină
  • Nitrați
  • Kaempferol
  • Quercetina
  • Zeaxantina.

Unul dintre cele mai cunoscute beneficii ale spanacului este reglarea nivelului glicemic din sânge, reducând riscurile bolilor cardiovasculare, datorită unui antioxidant care poartă numele de acid alfa lipoic. Despre acest antioxidant se știe că poate să crească sensibilitatea la insulină pentru pacieții care suferă de diabet zaharat.

De asemenea, spanacul este un aliat al ochilor, datorită conținutului de luteină și zeaxantină, carotenoizi care reduc riscul de tulburări oculare cauzate de vârstă, precum degenerescența maculară.

Spanacul reglează nivelul tensiunii arteriale datorită conținutului mare de nitrați, menținând sănătatea inimii și reducând riscul apariției bolilor cardiovasculare.

Conținutul mare de vitamina K ajută la îmbunătățirea sănătății oaselor, reducând riscul fracturilor osoase.

Un alt beneficiu al spanacului este cel legat de păr și piele. Conținutul de vitamina A este esențial pentru creșterea țesutului corpului, reducând producția de exces de sebum. De asemenea, sporește producția de colagen datorită vitaminii C, iar conținutul de fier ajută la împiedicarea căderii părului.

Spanacul poate preveni constipația datorită conțintului mare de apă și fibre, reglând digestia și menținând sănătatea tractului digestiv.

Contraindicații

Deși este una dintre cele mai sănătoase plante, există și situații în care consumul excesiv de spanac poate cauza afecțiuni serioase. Una dintre ele este formarea pietrelor la rinichi.

Această afecțiune poate să apară în cazul persoanelor cu probleme, din cauza conținutului mare de calciu și oxalați.

În plus, în cazul în care vă tratați cu medicamente anticoagulante, consumul de spanac ar putea fi dăunător, din cauza conținutului de vitamina K1.

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Comments are closed.

    More in Agromedia