Județul Mureș este cunoscut deja, de câțiva ani, ca raiul afinelor. Producătorii români recoltează zeci de tone de afine la fiecare sfârșit de vară pe care le vând apoi, fie comercianților, fie le dau la export.

Cultura de afine – o afacere profitabilă

Acest tip de cultură este foarte profitabil, susțin producătorii locali. În unele piețe, afinele au prețul de 20 de lei pe kilogram, iar agricultorii pot câștiga și 20.000 de euro la hectar.

În Valea Gălăoaia Mare, afinele ajung la Ocolul Silvic Răstoliţa, iar cea mai mare parte din producție este dată la export. De asemenea, în piețe, oamenii cumpără din ce în ce mai des acest fruct care este extrem de sănătos. Gospodinele apreciează dulceața de afine care are o textură mai groasă și mai vâscoasă. De asemenea, se poate face și afinată, o băutură foarte apreciată.

Afinele se culeg manual, bob cu bob, având grijă să fie recolotate doar cele coapte, de culoare albastră. Munca nu este ușoară, însă producătorii susțin că rezultatul final este pe măsură. O persoană poate aduna în jur de 35-40 de kg pe zi.

Beneficiile afinelor

Afinele sunt printre cele mai hrănitoare fructe. Fiind bogate în antioxidanți și vitamina C, afinele sunt numite și comorile naturii. Antioxidanții care le dau culoarea se numesc antocianine, însă afinele mai conțin și resveratrol și quercitina. În plus, conțin vitaminele A, B6, C, E, K, calciu, magneziu, potasiu, sodiu, fibre, proteine și carbohidrați sănătoși.

Astfel, afinele susțin sistemul imunitar, având cele mai mari proprietăți antioxidante dintre toate fructele. Datorită antocianozidelor din compoziție, afinele protejează vederea, prevenind afecțiuni oculare precum degenerescenta maculara, cataracta, miopia și hipermetropia.

Datorită substanțelor sale, afinele previn depunerea bacteriilor pe tractul urinar și apariția infecțiilor, susținând, astfel sănătatea acestuia.

Conținutul de polifenoli, magneziu și potasiu ajută la menținerea sănătății inimii, reducând colesterolul rău, curățând vasele de sânge și reglând tensiunea arterială.

Persoanele care consumă regulat afine au un risc scăzut de dezvoltare a tulburărilor neurologice, cum ar fi Alzheimer sau Parkinson, datorită faptului că aceste fructe au capacitatea de a îmbunătăți memoria, prin conținutul mare de flavonoide.

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Leave a reply

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    More in Agromedia