Îngrijirea unei grădini nu este un proces simplu. Amplasarea fiecărui copac sau a altor plante trebuie făcută cu grijă încă de la început. În acest fel, în timp, anumite specii de copaci nu vor afecta nici estetica grădinii, dar nici alte aspecte importante.
Fiecare proprietar își dorește ca în curtea sa să se regăsească verdeață din abundență, acesta fiind unul dintre motivele pentru care din ce în ce mai mulți oameni doresc să părăsească zona urbană și să se retragă la țară.
Copacul care nu trebuie plantat lângă casă
Totuși, pe lângă frumusețea și culorile deosebite ale florilor și copacilor, există reguli care trebuie respectate pentru a nu pune în pericol integritatea întregii proprietăți.
Spre exemplu, anumite specii de copaci pot afecta structura casei atunci când sunt plantați mult prea aproape de aceasta. Discutăm despre speciile care își dezvoltă rădăcinile pe orizontală și care cresc foarte mult în înălțime, având și o coroană impresionantă.
Chiar dacă suntem tentați să plantăm copaci în jurul casei pentru a ne bucura de umbra mult râvnită pe perioada verii, trebuie acordată o atenție deosebită speciilor alese.
Unul dintre acești copaci care nu trebuie plantați niciodată lângă o casă este plopul. Rădăcinile acestuia se dezvoltă superficial, ceea ce înseamnă că poate cădea foarte ușor. De asemenea, trunchiul firav al acestuia îl face sensibil la vânturile puternice, iar plopul se poate rupe cu ușurință, putând să provoace accidente și distrugeri.
Un alt motiv pentru care plopul nu trebuie plantat în apropierea clădirilor este predispoziția acestuia la putrezire. În această situație, poate, de asemenea, să se rupă în timpul unui vânt puternic. Mai mult, este un copac dispus la boli și dăunători.
Alte specii periculoase
Un alt copac care nu trebuie plantat niciodată lângă casă este nucul. Sistemul radicular al acestuia este foarte dezvoltat, ceea ce înseamnă că poate afecta fundația casei și duritatea structurii. În plus, un nuc poate ajunge până la înălțimea de 16-20 m, având și o coroană impresionantă. Astfel, în perimetrul nucului nu se poate dezvolta nicio altă plantă deoarece nu va avea acces la lumină.
Alți copaci periculoși sunt brazii, pinii și molizii, din cauza predispoziției acestora de a crește foarte mult în înălțime. Astfel, în cazul unei furtuni puternice, fulgerele pot lovi copacii înalți, iar aceștia pot cădea pe acoperișul casei.