Busuiocul poartă numele oficial de Ocimum basilicum și este o plantă aromatică, folosită des în industria culinară. Totuși, busuiocul are multe beneficii pentru organismul uman și este folosit, adeseori, ca remediu natural pentru diferite afecțiuni.
Busuioc – Valori nutriționale
Ceaiul de busuioc este folosit des ca tratament natural, fiind folosit de multe culturi încă din cele mai vechi timpuri.
Acesta are efect:
- antimicrobian
- antiinflamator
- antidiabetic
- antispasmodic
- antibacterian
- antifungal.
În busuioc regăsim:
- Calorii: 0.6
- Antioxidanți precum: luteina, zeaxantina, betacarotenul și betacriptoxantina
- Vitamina A: 3% din DZN (doza zilnică necesară)
- Vitamina K: 13% din DZN
- Calciu: 0.5% din DN
- Fier: 0.5% din DZN
- Mangan: 1.5% din DZN
- Flavonoizi
- Uleiuri esențiale.
Beneficiile busuiocului
Reduce stresul toxic
Ceaiul de busuioc protejează și detoxifiează organismul și celulele corpului, ajutând la relaxarea și calmarea stării de spirit. Astfel, ceaiul de busuioc este un bun remediu natural împotriva stresului, anxietății sau stării de nervozitate. În plus, proprietățile sale au un bun efect asupra memoriei și funcției cognitive.
Luptă împotriva infecțiilor orale
Conținutul de eugenol face ca ceaiul de busuioc să aibă efecte analgezice. În plus, compușii bioactivi carvacrol și terpena luptă împotriva infecțiilor orale. Busuiocul conține și acid rozmarinic, având proprietăți antioxidante.
Ameliorează stările de greață
Ceaiul de busuioc este un bun antivomitiv, ajutând la ameliorarea stărilor de greață, dar și de flatulență sau dizenterie.
Luptă împotriva gripelor și răcelilor
Decoctul format din busuioc, miere și ghimbir este un excelent remediu naturist pentru bronșită, astm, gripă, tuse și răceală, având, astfel, efecte benefice în tratarea afecțiunilor aparatului respirator.
Luptă împotriva colesterolului crescut
Ultimele studii au demonstrat că proprietățile busuiocului au capacitatea de a scădea nivelul colesterolului rău din sânge, în special datorită eugenolului care are capacitatea de a inhiba oxidarea LDL-ului și preveni afecțiunile inimii.
Reduce nivelul de zahăr din sânge
Există studii efectuate pe șobolani care au demonstrat că busuiocul are capacitatea de a reduce nivelul de zahăr din sânge. Conținutul de etanol din fruzele de busuioc pot trata efectele pe termen lung ale glicemiei crescute.
Contraindicații
Conținutul mare de vitamina K din frunzele de busuioc pot interveni negativ asupra tratamentelor legate de coagularea sau subțierea sângelui.
Nu se recomandă consumul de către femeile însărcinate sau care doresc să rămână însărcinate deoarece pot scădea tensiune arterială și glicemia.